Ook ex-Anderlecht-manager Van Holsbeeck opgepakt in nieuwe zaak rond fraude bij RSC-transfers

Herman Van Holsbeeck RSCA Anderlecht
RijksteBelgen: Herman Van Holsbeeck opgepakt

Voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck is gearresteerd in een dossier rond financiële fraude in het voetbal. Gisteren werden topspelersmakelaar Henrotay en een medewerker al opgepakt in hetzelfde dossier. Het gaat om een onderzoek rond witwaspraktijken en omkoping bij transfers van voetbalspelers. De aanleiding van de arrestaties zouden huiszoekingen bij Anderlecht en de Belgische Voetbalbond zijn. Na urenlange ondervragingen heeft de politie beslist om Van Holsbeeck vannacht in de cel te houden.

De politie heeft ex-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck opgepakt voor verhoor in een dossier van financiële fraude in het Belgische voetbal. Van Holsbeeck verschijnt donderdag en vrijdag voor de onderzoeksrechter. Dat meldt onder andere de VRT. Het gaat om hetzelfde onderzoek, waarin ook spelersmakelaar Christophe Henrotay en zijn medewerker aangehouden werden. Van Holsbeeck zou van Henrotay onrechtmatig commissies hebben ontvangen voor zijn hulp bij transfers van spelers van en naar Anderlecht. Na een dag ondervragen, heeft de politie beslist Van Holsbeeck een nacht in de gevangenis te houden, in afwachting van zijn ondervraging door de onderzoeksrechter morgen.

Anderlecht-transfers

In dat onderzoek werden eerder ook al huiszoekingen gedaan bij voetbalclub Anderlecht en de Belgische Voetbalbond. Dat zou dan ook de aanleiding zijn van de arrestaties van deze week.

De autoriteiten stellen zich onder andere vragen bij de transfers van de voormalige Anderlecht-spelers Aleksandar Mitrovic en en Youri Tielemans, waarbij zowel Van Holsbeeck als Henrotay betrokken waren. Beide mannen werkten jarenlang samen en zouden voor de transfers geld ontvangen hebben, zonder medeweten van het clubbestuur en de spelers. Of dat ook bij andere transfers het geval was, is nog niet bekend.

Getty: Spelersmakelaar Henrotay (links) werd eerder opgepakt

Los van ‘Operatie Schone Handen’

Dit onderzoek staat los van ‘Operatie Schone Handen’. Ook in dat dossier werd Van Holsbeeck al twee keer op de rooster gelegd. Het eerste verhoor ging door in oktober 2018 en het tweede net voor de zomervakantie. Van Holsbeeck werd nog niet officieel in verdenking gesteld.

Gesponsorde artikelen