“Ook ik kreeg in Gent krakers op bezoek … en de reactie van de politie was hallucinant”

“Ook ik kreeg in Gent krakers op bezoek … en de reactie van de politie was hallucinant”

Het Gents koppel dat terugkwam van het buitenland en 11 Roma ontdekte in haar woning is geen alleenstaand geval. Wij spraken met een 32-jarige man die in zijn leegstand pand ook 10 tot 11 Roma aantrof. Hij wil uit schrik voor eventuele represailles wel anoniem blijven maar wou toch zijn verhaal kwijt aan ons. “Die tegenstrijdigheid in de wet is echt bizar. De politie staat machteloos.”

Je kon er bijna niet rond de afgelopen dagen. De commotie rond de krakers die in het huis van een Gents koppel verbleven terwijl zij voor hun werk in het buitenland wonen, is niet uit het nieuws te slaan. Dat er wettelijk weinig aan kon gedaan worden, heeft het debat rond kraken nog maar weer eens doen oplaaien. Maar het is dus zeker geen alleenstaand geval.

De Gentenaar was eigenaar van een leegstaand pand en was in afwachting van een bouwaanvraag, toen hij van zijn buren een telefoontje kreeg. Er zou veel geluid, zelfs lawaai, uit het pand komen. Onmiddellijk belde hij naar de politie, die vroegen of er op dat moment ook mensen aanwezig waren. De buren bevestigden dat en hij haastte zich, net zoals de politie, naar het ‘leegstaande’ pand. Samen met de politie troffen ze daar 10 à 11 Roma aan, waaronder zelfs een aantal heel jonge kinderen.

“Dat is toch niet meer gewoon ‘kraken’?”

“Ik had niet lang daarvoor een garage sale gedaan. Dus heel het huis stond vol met spullen, die ik netjes had uitgestald.” De man was enorm ontsteld toen hij de krakers aantrof. “De Roma zijn zelf naar buiten gegaan. Dat was eigenlijk mijn redding, want wettelijk mag de politie ze niet zomaar op straat zetten. Als ze niet op eigen initiatief het pand hadden verlaten, had de procedure heel lang kunnen aanslepen”, zegt hij, duidelijk nog steeds aangeslagen. “De politie zei zelf al dat we ze niet meer moesten bellen omdat ze toch niks konden doen. Dat begrijp je toch niet?”

Het zadelde de man natuurlijk wel op met een dubbel gevoel. “Ik vond het zelf ook heel erg. Er waren heel kleine kindjes bij. Ik begrijp hen uiteraard wel. Ze zijn waarschijnlijk niet van slechte wil, maar ja … Het is en blijft natuurlijk wel mijn huis. En mochten ze het pand gewoon gebruikt hebben om te overnachten, had ik ze nog wel willen laten blijven tot de verbouwingen. Maar een hele hoop van mijn spullen was kapot of zelfs gestolen. Het was echt enorm smerig. Dat is toch niet meer gewoon ‘kraken’?”

Sociale controle

Maar daarmee was de kous niet af. Er werd nog vier keer geprobeerd om het pand binnen te dringen. Zowel de voordeur als de achterdeur werden zo zwaar toegetakeld. Een aantal beveiligingsmaatregelen die de man had geplaatst, zoals een extra slot en een klein alarm, waren al snel vernield. Maar binnen zijn ze niet meer geraakt. “De buren hadden weer gebeld. Maar de politie zei opnieuw dat we ze niet meer moesten bellen. Ze zeiden dat ik beter gewoon een paar vrienden zou optrommelen en ze zo, eventueel hardhandig, het huis uit kon zetten.”

“Ik heb het er dan wat bewoond laten uitzien door gordijnen op te hangen en een lamp te installeren die ’s avonds brandde”, zegt hij als we hem vragen hoe hij het daarna heeft aangepakt. Maar het staat of valt toch met sociale controle, zegt hij: “Je moet mensen laten langsgaan. Ik ben er daarna ook nog vaak gepasseerd. En de buren hebben altijd een oogje in het zeil gehouden.”

“Het is echt een groot probleem in Gent”

Hij wijst, zoals zovelen, naar de bizarre wetgeving: “Er is toch echt een tegenstrijdigheid in de wet? Hoe bizar is het niet dat de politie zelf zegt dat ze niets kunnen doen en dat ze aanraden om hen niet meer op te bellen? De buren kennen trouwens nog iemand die het heeft meegemaakt. Het is in Gent echt een groot probleem. Het gebeurt hier dagelijks.”

Dat het geen alleenstaand geval is, bewijzen ook cijfers die Gents gemeenteraadslid Isabelle De Clercq (N-VA) opvroeg bij het stadsbestuur. Het aantal kraakpanden in Gent is gestegen van 98 in 2013 naar 159 op het einde van 2016, een stijging van 62%.

Gesponsorde artikelen