Left Right
scrollTop top

Ook Pinkpop lijkt rotjaar tegemoet te gaan: tickets worden nu massaal gedumpt


Ook Pinkpop lijkt rotjaar tegemoet te gaan: tickets worden nu massaal gedumpt

Drie dagen voor Pinkpop duiken er duizenden tickets op aan spotprijzen. En dat terwijl het festival z’n 40.000 combikaarten “nog nooit zo snel uitverkocht”. Ook dagtickets worden massaal gedumpt. Zo kan je voor 40 euro naar de ook al lang uitverkochte zondag, wanneer Paul McCartney speelt.

Combikaarten aan 85 euro momenteel. Ze kostten officieel 195 euro en waren in recordtijd uitverkocht. We horen het Pinkpopbaas Jan Smeets nog zeggen: “De kaartverkoop is nog nooit zo hard gegaan. De kaartverkoop begon om 10.00 uur vanmorgen en een uur later waren alle weekendkaarten al uitverkocht.” Dat bleek toen wat vroeg gejuicht, maar tegen april waren die 40.000 combi’s wel degelijk allemaal verkocht.

Nu staan ze met de honderden te koop op sites als ViaGoGo, SeatWave en TicketSwap. Op Marktplaats alleen al bieden momenteel 1.800 mensen tickets aan. Het gaat vaak ook om grote hoeveelheden: acht of zelfs 12 tickets. Vermoedelijk zakt de prijs vandaag nog verder, richting zestig euro.

Zelfde verhaal met de dagkaarten. Daar zijn er 27.000 van. Voor zo’n dagkaart betaal je normaal 95 euro. Maar ze gaan voor amper 40 euro van de hand nu – en ook hier worden er honderden aangeboden, zelfs voor de zondag, wanneer Paul McCartney optreedt, de enige dag die ook qua dagtickets was uitverkocht. Ook daar is de prijs ondertussen al meer dan gehalveerd.

Rock am Ring-effect?

Bij Pinkpop geven ze toe dat er “wel wat” te koop staat. Maar daar hebben ze het over “misschien 1 tot 2 procent van alle kaarten”. Een search op het web wekt echter een andere indruk.

“Ik denk dat het gros van de kaarten komt van mensen die door overmacht niet kunnen”, zegt Jan Smeets. En: “Misschien zijn er wat mensen afgeschrikt door de gebeurtenissen afgelopen weekend bij Rock Am Ring.”

Misschien zit er ook een klein deel tussenhandelaren onder de doorverkopers, zegt Smeets. “Maar het doorverkopen van kaarten is zo oud als de weg naar Rome. Bovendien is het doorverkopen in Nederland nog steeds niet verboden omdat de VVD deze wetgeving tegenhoudt.”

Tweede jaar op rij

Pinkpop zelf gooide ook weer 300 weekendkaarten op de markt. Er zijn officieel, aan de dagkassa’s ook nog 1.500 kaarten voor vrijdag (Red Hot Chili Peppers) en 2.000 kaarten voor zaterdag (Rammstein) te koop zijn. De kaarten voor zondag zijn uitverkocht. Althans: op de site van Pinkpop.

Die tickets geraken, gezien het aanbod op tweedehandssites aan dumpingprijzen, sowieso niet meer verkocht. De tickets op die sites zijn al wel verkocht uiteraard, en dat geld heeft Pinkpop binnen, maar dat wil niet zeggen dat er geen kinderinkomst gaat zijn. Het lijkt er immers op dat zelfs aan dumpingprijzen het grootste deel niet zal weggeraken, wat met andere woorden betekent dat er een pak volk gewoon niet gaat opdagen en dus ook niet gaat consumeren.

Het is het tweede jaar op rij dat Pinkpop een klap krijgt. Vorig jaar werd een miljoen meer uitgegeven aan groepen op Pinkpop en toch waren er nog 10.000 tickets aan de kassa.

Bovendien daagden ook vorig jaar een pak mensen die tickets hadden gekocht niet op omdat Foo Fighters moest afzeggen, wat opnieuw voor een minderinkomst zorgde.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…