Ook PS heeft boter op het hoofd in VIP-behandeling om miljardair Chodiev Belgische nationaliteit cadeau te doen

Ook PS heeft boter op het hoofd in VIP-behandeling om miljardair Chodiev Belgische nationaliteit cadeau te doen
vrt

Groen ging spitten in het naturalisatiedossier van Patokh Chodiev, de tweede rijkste ‘Belg’. En wat blijkt? MR-politici liepen zich het vuur uit de sloffen om de in Oezbekistan geboren magnaat snel de Belgische nationaliteit te geven. En ook de PS hielp een handje mee. Of hoe met veel centen blijkbaar alles te koop is. “De MR moet hier veel komen uitleggen”, zegt Kristof Calvo (Groen). 

Het is een kwalijk geurend dossier, zoveel is duidelijk. Patokh Chodiev is zo rijk als de zee diep is. In 1997 verkreeg hij de Belgische nationaliteit, en via ‘bevriende’ politici nam hij blijkbaar een loopje met de procedures. En in 2011 liet hij de Afkoopwet versneld goedkeuren door het parlement, omdat hij een blanco strafblad nodig had voor nieuwe dubieuze wapentransacties. Kan blijkbaar allemaal in België, met een beetje hulp van de vrienden dus. Dat waren kopstukken van MR, maar ook van de PS. Dat staat vandaag te lezen in De Tijd.

Groen ging in het dossier spitten en kwam tot choquerende vaststellingen. Dat blijkt uit een brief die Kristof Calvo schreef aan Nahima Lanjri (CD&V), de voorzitster van de commissie Naturalisatie. Het dossier van Chodiev is immers vertrouwelijk, maar parlementsleden hebben wel inzagerecht. 

Chodiev kreeg Belgische nationaliteit zonder één woord Frans of Nederlands te kunnen

Chodiev moest in 1997 de nationaliteit op een rapje krijgen. Maar één groot probleem: bij naturalisatie moet je minstens één van de landstalen kunnen spreken. Maar Chodiev sprak geen Frans, Nederlands of Duits. De politie van Waterloo gaf dus negatief advies, na een bezoek.

Daarop schoot Serge Kubla, huisvriend en burgemeester van Waterloo in actie. In een brief aan Claude Eerdekens, een PS-kopstuk en toenmalige voorzitter van de commissie Naturalisatie, blijkt dat Kubla “met grootste aandrang vraagt het dossier opnieuw te kunnen bespreken”. Hij vraagt Eerdekens het meteen op de agenda van de volgende bijeenkomst van de commissie te zetten. Als burgemeester van Waterloo heeft hij rechtstreekse greep op de lokale politie, die plots wonderwel geen probleem meer zit in het gebrek aan talenkennis. 

En kijk: Eerdekens laat Kubla per brief het volgende weten: “Zeg tegen Chodiev dat het in orde is.” “Die brief kwam er nog voor dat effectief plenair door de Kamer bekrachtigd werd. Dit is echt een ongeziene VIP-behandeling die grote vragen doet rijzen over hoe onze naturalisatieprocedure dan in praktijk liep”, zegt Kristof Calvo. 

“MR moet duidelijkheid scheppen”

Groen vraagt nu het dossier opnieuw te agenderen. “Hier is duidelijk sprake van inmenging van politici in dossier. Het staat er zwart op wit: de Commissievoorzitter is er zelfs in meegegaan. Uiteraard ligt dit moeilijk voor de MR, maar zij moeten nu duidelijkheid scheppen”, zegt Calvo.

Kubla werd vorige week gearresteerd op verdenking van gesjoemel, in een andere zaak. En in het dossier Chodiev lekte ook vorige week het Franse blad Le Canard Enchaîné dat de Uzbeek MR-kopstuk Armand De Decker omgekocht hebben, zodat hij gebruik kon maken van de Afkoopwet als het erop aan zou komen. Chodiev had die wet snel nodig, want hij wilde helikopters verkopen aan Kazachstan. Daarvoor had hij blijkbaar een “propere naam” nodig. En De Decker wilde blijkbaar wel een handje helpen. Voor een gigantische bedrag: meer dan 700.000 euro. De Decker zelf zegt dat hij als “advocaat voor Chodiev optrad”.

De MR zit verveeld met de zaak: “Ik wist niet dat advocaten tot 1.000 euro per uur konden verdienen”, reageerde Olivier Chastel, de voorzitter van de MR zelf al. 

Gesponsorde artikelen