Ook solden vandaag voor de zotten in de USA: half miljoen vuurwapens worden op deze Black Friday verkocht

Ook solden vandaag voor de zotten in de USA: half miljoen vuurwapens worden op deze Black Friday verkocht

Vandaag is het Black Friday in de VS, de koopjesdag na Thanksgiving. En die solden gelden ook voor vuurwapens. Vandaag gaan er 500.000 over de toonbank, wellicht meer. De jongste twee jaar ging het netwerk van de FBI-dienst waar de background checks op binnenkomen gewoon plat. In de VS sterft nu al elke 16 minuten iemand door een kogelwond. En per honderd Amerikaanse burgers zijn er 92 vuurwapens. Het is volledig uit de hand aan het lopen.

Hier is iets opmerkelijk: niemand weet hoeveel vuurwapens er verkocht worden in de VS. Het wordt nergens bijgehouden en nergens geregistreerd. De aantallen zijn dan ook schattingen, en schattingen die wellicht te laag zijn, want ze zijn gebaseerd op enquêtes waarin mensen zeggen dat ze al dan niet een wapen hebben, plus hoeveel ze er hebben. Het enige wat ze sinds 1998 bijhouden zijn de background checks bij de NICS, de National Crime Information Center, een afdeling van de FBI waar ongeveer 500 mensen werken. 

En werken doen ze. Per jaar krijgen ze iets van een 21 miljoen van die aanvragen binnen. Hoe werkt dat? Wanneer je in de VS een wapen koopt – tenminste als de wet wordt gevolgd – dan zal de man of vrouw aan de kassa net voor je betaalt via de computer je gegevens doorgeven aan de NICS. 

Wie krijgt geen geweer?

Daar wordt dan onmiddellijk in de database gekeken of je niet in aanmerking komt van één van deze tien “disqualifiers”: a felony conviction, an arrest warrant, a documented drug problem or mental illness, undocumented immigration status, a dishonorable military discharge, a renunciation of U.S. citizenship, a restraining order, a history of domestic violence, or an indictment for any crime punishable by longer than one year of prison time. 

98 procent van de background checks blijken geen probleem. De mensen weten ondertussen ook wel dat er een rood vlaggetje omhoog gaat in die gevallen. 2 procent is wel een probleem en de NCIS heeft drie dagen tijd om een dossier aan te leggen dat de weigering van de wapenverkoop motiveert. Uiteindelijk resulteren zo maar 1,25 procent van de background checks in een verkoopverbod.

Vergis je niet: dat verschil van 0,75 procent betekent dat elke dag 512 mensen die in eerste instantie geweigerd werden, toch een geweer of meerdere vuurwapens kunnen kopen. Het gaat om administratieve foutjes: bijvoorbeeld wanneer er in de database van de staat iets ontbreekt wat in die van de feds wel staat. 

Wapenverkoop is verdubbeld

Er zijn een paar zaken die echt onderstrepen hoe groot en hoe compleet out of control het probleem met vuurwapens in de VS wel is. Zo is er bijvoorbeeld het feit dat de background checks helemaal niet geleid hebben tot een vermindering van de verkoop. In tegendeel: de wapenverkoop aan burgers is meer dan verdubbeld sinds 1998. Minstens. Want je hebt maar één background check nodig per transactie. Wie bijvoorbeeld vandaag echt een zaakje wil doen en vijf Sig Sauer M-400’s aan 867 dollar per stuk wil kopen – en daarmee een profijt van 300 dollar doet – hoeft maar één background check te ondergaan. 

Dat er massaal gekocht wordt in de solden bewijzen de cijfers van de background checks op Black Friday. In 2008 waren er 97.848. In 2011 waren dat er al 129.166. En dit jaar lijkt de kaap van 200.000 haalbaar. Of: meer dan een verdubbeling sinds Obama president is. 

“Alleen vandaag: -20 procent op alle wapens!”

De Hyatt Gun Shop in Charlotte, North Carolina bijvoorbeeld draait vandaag een omzet van meer dan een miljoen. De Bushmaster AR-15, een assault rifle dat ondermeer gebruikt werd door de idioot in Newtown, is nu al uitverkocht. Wal-Mart, de grootste warenhuizenketen in de VS, doet dit jaar een -20 procent op alle wapens. Het weigert te zeggen hoeveel vuurwapens het verkoopt, maar we weten dat dat departement binnen de keten het jongste jaar een toename van de winst met 73 procent zag.

België

Het is niet zonder gevolgen. Elke 16 minuten een dode door een vuurwapen. De kans dat je als burger in de VS doodgeschoten wordt, of jezelf doodschiet, want er gebeuren immens veel “ongevallen”, is dit jaar meer dan 3 op 100.000. Bij ons komen elk jaar 0,60 Belgen per 100.000 om door een vuurwapen. En we zijn eerlijk gezegd niet zo’n beste leerling, want we staan nog altijd 34ste op de ranking van landen waar burgers de meeste wapens hebben.

In Nederland bijvoorbeeld, dat 112de staat, en waar zeker drie keer minder wapens in het bezit zijn bij burgers als bij ons, is dat cijfer zelfs tien keer lager dan in de VS. 

Gesponsorde artikelen