Ook toptennis blijkt doorgestoken kaart: matchfixing op grote schaal, zelfs door Grand Slam-winnaars

Ook toptennis blijkt doorgestoken kaart: matchfixing op grote schaal, zelfs door Grand Slam-winnaars

Volgens gelekte geheime documenten van de ATP zelf is er de afgelopen tien jaar sprake geweest van matchfixing op het hoogste tennisniveau. In de afgelopen tien jaar zouden bijvoorbeeld zestien spelers uit de top 50 bewust wedstrijden hebben verloren.  Acht van de verdachte spelers beginnen vandaag in Melbourne aan de Australian Open.

Na het voetbal, het wielrennen en de atletiek, moet de geloofwaardigheid van het tennis er nu ook aan geloven. Meerdere spelers uit de top van het mondiale tennis hebben zich de afgelopen tien jaar schuldig gemaakt aan matchfixing blijkt uit documenten die de tennisbond ATP probeerde verborgen te houden.

Maar al die spelers, onder wie Grand Slam-winnaars, mochten desondanks actief blijven op het hoogste niveau en kregen niet eens een sanctie. Zelfs op Wimbledon werden wedstrijden gefixt.

“Meer dan in andere sporten”

In het toptennis zou zelfs meer gefraudeerd worden dan in andere sporten stelt de European Sports Security Association, die toonaangevende wedkantoren in de gaten houdt. De organisatie heeft in 2015 meer dan vijftig tenniswedstrijden als verdacht aangemerkt.

Uit het onderzoek blijkt dat een groep van ongeveer tien tennissers de kern vormt van het probleem. Zij zouden wedstrijden over de hele wereld, waarvan ook een aantal op Wimbledon, hebben gemanipuleerd. De namen van de spelers doken regelmatig op in het systeem van de Tennis Integrity Unit, de instantie die in de gaten houdt of spelers frauderen.

Onder de mat

De reactie van de ATP kwam snel, maar is vooralsnog kort. “Informatie over vermeende matchfixing in het tennis is niet verzwegen, maar juist grondig onderzocht in het systeem van de tennis integrity unit (TIU)”, zo stelde voorzitter Chris Kermode van de tennisbond ATP. Nochtans blijkt uit de informatie van de klokkenluiders dat ze bij de ATP wel degelijk alles onder de mat hebben geschoven.

De tennissers zouden samenwerken met goksyndicaten in onder meer Rusland, Noord-Italië en Sicilië. Naar verluidt werden honderdduizenden euro’s gezet op wedstrijden die een verdacht verloop kenden. Drie van die duels werden afgewerkt op Wimbledon vorig jaar.

De BBC, die het gelekte rapport kreeg toegespeeld, sprak ook met iemand, die in 2007 betrokken was bij het onderzoek naar matchfixing in het tennis. “Het bewijs was toen al heel erg sterk, dus het was een goede kans om de rotte appels eruit te vissen en matchfixing in de kiem te smoren.” Maar dat gebeurde dus niet.

Gesponsorde artikelen