Ook verslaafd aan je smartphone? Google helpt je er van af!

Ook verslaafd aan je smartphone? Google helpt je er van af!

De nieuwste Android-versie van Google, ‘Android P beta’, helpt je om de gebruikstijd van je smartphone beter te beheren en – nog belangrijker – te beperken. De nieuwe versie bevat allerlei tools waarmee je bijvoorbeeld perfect kan zien hoeveel tijd je op welke app doorbrengt.

Hoeveel minuten per dag zit je naar het schermpje van je smartphone te staren? Het antwoord op die vraag wil je waarschijnlijk niet meteen weten. Toch is het belangrijk om er meer bij stil te staan. Het is namelijk geen geheim meer dat de overmatige blootstelling aan technologie meer kwaad dan goed doet. Grote technologiebedrijven zoals Google, Apple, Facebook en Twitter komen dan ook met verschillende initiatieven om de consumenten meer bewust te maken van hun smartphone-gebruik.

“Time Spent Dashboard”

Een van de initiatieven van Google is de nieuwe Android P beta die verschillende handige features bevat. Zo kan je bijvoorbeeld met het ‘Time Spent Dashboard’ in detail bekijken hoeveel tijd je op welke app spendeert, hoeveel tijd je in totaal met je smartphone bezig bent geweest en hoeveel keer je je smartphone ontgrendeld hebt. Voor de iets minder gedisciplineerden onder ons is er nog een leuk extraatje: je kan tijdslimieten per app instellen zodat die automatisch afsluit wanneer je tijd op is.

Tijd om naar buiten te gaan?

Iedereen kent het wel: je kijkt een filmpje op YouTube en voor je het weet ben je drie uur en 37 gekke kattenfilmpjes verder. Met de nieuwe Android-versie is dat verleden tijd. Volgens Google CEO Sundar Pichai zal YouTube wanneer je de app “for a while” gebruikt – hoeveel tijd dat inhoudt blijft voorlopig een vraagteken – uit zichzelf vragen of het geen tijd is om even een break te nemen. Uiteraard houdt niemand je tegen om de vriendelijke vraag van YouTube volledig te negeren en verder te kijken naar katten die schrikken van een komkommer.

De “Wind Down Feature” zorgt ervoor dat je scherm op een bepaald uur van kleur naar grijs verandert. Dat zou veel minder stimulerend zijn voor je hersenen en zou het dus makkelijker maken om je smartphone aan de kant te leggen. Wanneer je je smartphone dan toch aan de kant legt, leg hem dan meteen met het scherm naar beneden. Op die manier zal hij automatisch in “Do Not Disturb Mode” gaan en kan je ongestoord verder werken.

Gesponsorde artikelen