Ook voor miljonairs is ultieme geluk onbetaalbaar

Ook voor miljonairs is ultieme geluk onbetaalbaar

Het ultieme geluk kan zelfs niet met de grootste rijkdom worden gekocht. Dat moeten ook de allerrijkste bevolkingscategorieën toegeven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard Business School, die naar de levenstevredenheid van ruim vierduizend miljonairs peilden. 

Geld maakt niet gelukkig en het ultieme geluk kan ook niet met de grootste rijkdom gekocht worden, want onderzoekers stelden onder andere vast dat de tevredenheid licht stijgt op het moment dat het persoonlijke bezit voorbij de grens van 8 miljoen gaat. Bij alle miljonairskwamen ze tot een identiek resultaat. Om perfect geluk te kunnen bereiken, had iedereen een serieuze toename van rijkdom nodig.

Grant Donnelly, specialist consumentengedrag aan de Harvard Business School zegt dat uit een eerder onderzoek bleek dat het emotionele welzijn van een persoon toeneemt naarmate z’n inkomen stijgt. Maar dat verband kan slechts tot op een bepaalde hoogte opgemerkt worden. Elk bijkomend inkomen boven een bedrag van 75.000 dollar blijkt nog nauwelijks een impact te hebben. De recente studie gaf dan weer aan dat miljonairs geen exact bedrag kunnen geven voor het geluksgevoel.

Financiële zekerheid

27 procent van de ondervraagde miljonairs zei dat ze 1.000 procent meer vermogen nodig zouden hebben om perfect gelukkig te zijn. Zo’n 25 procent van ondervraagden maakte duidelijk 500 procent nodig te hebben en slecht 13 procent is perfect gelukkig met de rijkdom die hij bezit.

Het is voor de onderzoekers niet duidelijk waarom de grens van 8 miljoen dollar voorbijgaan een sterker geluksgevoel geeft. Mogelijk doordat ze zich binnen de eigen kring kunnen onderscheiden en omdat ze zich vanaf dat bedrag zeker voelen over het feit dat hun vermogen behouden blijft. Bij miljonairs die hun rijkdom zelf hadden opgebouwd konden de onderzoekers het grootste geluksgevoel vaststellen.