Ook Wikipedia is te veel een mannenbastion

Ook Wikipedia is te veel een mannenbastion

Aan een grotere gendergelijkheid moet ook op het internet nog altijd worden gewerkt. Dat betoogt Margot Wallström, Zweeds minister van buitenlandse zaken, naar aanleiding van een analyse waaruit blijkt dat ook in de internet-encyclopedie 90 procent van alle content door mannen wordt gecreëerd, terwijl 80 procent van de biografieën in het online naslagwerk op mannen betrekking hebben.

Nadat Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, Zweden vaak heeft afgeschilderd als een wespennest van revolutionair feminisme, heeft de Zweedse minister Margot Wallström nu een ambitieus plan gelanceerd om de gendergelijkheid op het internet te versterken.

Op haar initiatief werd in vierenvijftig Zweedse ambassades het project WikiGap opgezet. Hierbij werden deelnemers aangezet om meer zaken te brengen over interessante vrouwen. Het internet is veel meer dan Wikipedia, maar Wallström hoopt dat het initiatief ook andere technologiebedrijven inspireert.

Grotere diversiteit

Wikimedia, de stichting achter de online encyclopedie, zegt dat ze het Zweedse initiatief volledig ondersteunen. “Sinds een studie zeven jaar geleden duidelijk maakte dat Wikipedia vooral wordt samengesteld met bijdragen van mannen onder de leeftijdsgrens van veertig jaar, werden doelstellingen gezet om een sterkere deelname van vrouwen na te streven,” zegt John Andersson, woordvoerder van Wikimedia Zweden.

Het uiteindelijk doel is volgens Andersen echter niet een gelijke genderverdeling in biografieën te creëren. Aangezien in de geschiedenisboeken mannelijke biografieën gemakkelijker op de voorgrond treden, zal dat onevenwicht volgens hem zich immers ook in Wikipedia weerspiegelen.

Gesponsorde artikelen