Oorlog in Syrië is kaap van half miljoen doden gepasseerd en het einde is nog niet in zicht

Oorlog in Syrië is kaap van half miljoen doden gepasseerd en het einde is nog niet in zicht

Sinds het uitbarsten van de burgeroorlog in Syrië in 2011 zijn nu meer dan een half miljoen doden gevallen daar. 85% van die slachtoffers werden gedood door regeringstroepen of hun bondgenoten. En het einde is nog niet in zicht. Momenteel staat de stad Douma in het rebellenbolwerk Oost-Ghouta voor een rampsituatie.

Dat er ondertussen al meer dan een half miljoen doden vielen, blijkt uit berekeningen van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Het observatorium, gevestigd in Groot-Brittannië, krijgt zijn informatie van lokale bronnen. Er zouden in zeven jaar ongeveer 511.000 doden zijn gevallen. 350.000 van die dodelijke slachtoffers zijn overigens geïdentificeerd.

En het einde is nog niet in zicht. Momenteel staat de stad Douma in het rebellenbolwerk Oost-Ghouta voor een rampsituatie. In Douma leven duizenden vluchtelingen half op straat leven omdat de schuilkelders overvol zijn. De stad wordt gebombardeerd door het leger van president Assad en is afgesneden van de rest van Oost-Ghouta.

Op straat

Regeringstroepen hebben meer dan de helft van Oost-Ghouta in handen en hebben Douma volledig omsingeld. Het door oppositiegroepen beheerste gemeentebestuur zegt dat duizenden gezinnen op straat en in parken bivakkeren omdat er nergens anders plaats is.

Assad en Rusland zeggen dat de aanvallen op Oost-Ghouta nodig zijn om de macht van islamitische rebellen te breken en de mortieraanvallen op de nabije hoofdstad Damascus te stoppen.

Het gemeentebestuur van Douma roept de internationale gemeenschap op te helpen. Het zegt dat het zelfs niet mogelijk is de doden te begraven omdat de begraafplaats wordt gebombardeerd.

Zeker 70 mensen zijn daarom in een park in de stad begraven. Ook zijn er volgens inwoners tientallen mensen die nog onder het puin van gebombardeerde gebouwen liggen.

2.400 voedselpakketten voor 12.000 mensen

Een van de rebellengroepen, Jaish al-Islam, zegt een akkoord te hebben gesloten met Rusland over de evacuatie van gewonden uit het belegerde gebied. De rebellen onderhandelen met Rusland, de bondgenoot van Assad, via de VN.

De VN waarschuwt dat de bevolking dreigt te verhongeren als de troepen van Assad geen hulpkonvooien toelaten. Vrijdag slaagde een konvooi de bevolking in Oost-Ghouta te bereiken. Het Internationale Rode Kruis leverde 2.400 voedselpakketten af voor 12.000 mensen.

Gesponsorde artikelen