Oorlogstrom weer stiller: Trump staat open voor gesprek met Kim Jong-un

Oorlogstrom weer stiller: Trump staat open voor gesprek met Kim Jong-un

De Amerikaanse president Trump zegt dat hij “absoluut” bereid is om een telefoongesprek te voeren met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. “Natuurlijk, ik geloof altijd in praten”, zegt hij. “Absoluut, ik zou het zeker doen. Ik zou er geen probleem mee hebben, zeker niet.”

In Camp David verklaarde de Amerikaanse president Donald Trump dat hij met Kim Jong-un in gesprek zou willen gaan. Hij beweerde ook dat het dankzij hem is dat Noord- en Zuid-Korea volgende week weer diplomatiek overleg gaan voeren.

De Noord-Koreanen sloten die telefoonverbinding aan de grens in 2016. Dat gebeurde nadat Seoul had besloten het werk stil te leggen op een gezamenlijk bedrijvenpark van de twee landen in Kaesong.

Olympische spelen

Voor het eerst sinds jaren is er via de hotline op de grens opnieuw contact tussen Noord- en Zuid-Korea. Delegaties van de twee landen ontmoeten elkaar nu in een dorp, dat daar speciaal voor ingericht is. Noord-Korea wil meedoen aan de Olympische Spelen, die volgende maand bij hun zuiderburen doorgaan in Pyeongchang.

“Nu praten ze over de Spelen”, zegt Trump. “Het is een begin, het is een belangrijk begin. Als de gesprekken resultaat hebben, is dat een zege voor de mensheid.”

In het verleden was Trump weigerachtig om met Noord-Korea te praten. In oktober zei hij op Twitter dat de minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, “zijn tijd verspilt door te proberen met de kleine raketman te onderhandelen”.

Trump schuwt geen stoere taal

Na maanden van Noord-Koreaanse nucleaire proeven, rakettesten en wederzijdse dreigementen tussen Kim Jong-un en Trump is dit overleg een licht punt.

Toch kon Trump het niet laten om stoere taal te spreken tegen de journalisten: “Kim weet dat ik niet maar wat aanrommel. Ik rommel niet wat aan, niet eens een klein beetje. Niet eens 1 procent. Hij begrijpt dat.”

Gesponsorde artikelen