Left Right
scrollTop top

Oorlogstrommel weer luider in de VS: Trump noemt Kim Jong-un “Raketman” op Twitter


Oorlogstrommel weer luider in de VS: Trump noemt Kim Jong-un “Raketman” op Twitter

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw een ferme sneer aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uitgedeeld. “Ik heb met president Moon van Zuid-Korea gesproken gisteravond”, schreef hij op Twitter. “Ik heb hem gevraagd hoe het met Raketman is. Er staan lange rijen aan de tankstations in Noord-Korea. Jammer.”

Trump stuurde de wereld in vlak voor zijn aankomst in zijn thuisstad New York, waar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties doorgaat. Die bestaat uit meer dan 120 wereldleiders en komt jaarlijks bijeen. Trump zal ook aparte gesprekken voeren met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Japanse premier Shinzo Abe over de nucleaire dreiging van Noord-Korea. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Gisteravond zat Trump al samen met Moon omdat Noord-Korea de internationale gemeenschap blijft provoceren. Er werd afgesproken om de economische en diplomatieke druk op Pyongyang aan te houden.

Met “Raketman” verwijst Trump in zijn tweet naar de nucleaire test die Kim Jong-un begin deze maand liet uitvoeren. Het ging wellicht om een waterstofbom met een ontploffing van 250 kiloton. Dat is ongeveer 17 keer sterker dan de atoombom die in 1945 op Hiroshima gedropt werd. Eerder zei Trump dat hij met China samenwerkt om meer druk op Noord-Korea te zetten. Verder wilde hij daar niet over uitweiden.

Amerikaanse VN-vertegenwoordigster gebruikt gespierde taal

Nikki Haley (Republikeinse Partij), de VN-vertegenwoordigster voor de VS, zegt dat de Noord-Koreanen beginnen te voelen dat ze “economisch gewurgd worden” nu de recente sancties het land “van de rest van de wereld afscheiden”. Volgens haar zijn er nog maar amper diplomatische en niet-militaire oplossingen over.

“Als Noord-Korea dit roekeloos gedrag aanhoudt, als de VS zichzelf of één van zijn bondgenoten zal moeten verdedigen, zal Noord-Korea vernietigd worden”, zijn ze op de Amerikaanse televisiezender CNN. “We weten allemaal dat niemand van ons dat wil. Niemand van ons wil oorlog. Maar er zal toch iets gedaan moeten worden.” Haley noemt de maatregelen en sancties die tot nu toe tegen Pyongyang ondernomen zijn “kleine stapjes”: “Iedereen in de internationale gemeenschap ziet hoe een groot probleem dit is.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810