Left Right
scrollTop top

Oost-Vlaanderen rijdt eigen koers: provincie verbiedt fuiven en dansfeesten tot 26 december


© Provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen Halina Van Cauter (Open Vld) (Isopix)

De eerste provinciegouverneur die tijdens de vierde golf een eigen koers vaart is bekend: gouverneur Halina Van Cauter (Open Vld) besliste om tot en met 26 december alle fuiven en dansfeesten in de provincie te verbieden. Privéfeestjes thuis of eetfestijnen zijn wél nog toegelaten, al roept Van Cauter ook op om daar de coronamaatregelen strikt te volgen.

“Op fuiven en dansfeesten, zeker als die niet professioneel omkaderd zijn, is het moeilijk om de bestaande maatregelen te handhaven”, verduidelijkt gouverneur Carina Van Cauter de beslissing in “De wereld vandaag” op Radio 1. 

West-Vlaanderen

De regel komt niet zomaar uit de lucht gevallen: steeds meer scholen in Vlaanderen moeten sluiten nadat er teveel coronabesmettingen worden vastgesteld; het aantal bezette bedden op intensieve zorgen stijgt richting de 700. Verschillende provinciegouverneurs haalden al aan dat er federaal te weinig doortastend wordt gehandeld, dus kijken ze zelf om maatregelen te nemen. In West-Vlaanderen poogt gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) Wintergloed af te schaffen, een verlichte stadswandeling in Brugge. Dit leidde al tot wrevel met burgemeester Dirk De fauw (CD&V), die niet onder de indruk was van de dreigementen.

“Een toegangscontrole is moeilijk te organiseren omdat er heel wat mensen langs het parcours wonen en werken. Zijn besluit zal rap vernietigd worden. De lichtwandeling is niets meer dan een verlichting van de stad. “Als dat niet mag, kunnen we even goed alle kerstverlichting weghalen”, geeft De fauw aan.

Pizza’s controleren

Ook de Antwerpse provinciegouverneur, Cathy Berx (CD&V, bekend om de pizzacontroles tijdens tweede lockdown), gaat mee in het opbod. Daar kwam het voorlopig nog niet tot lokale maatregelen. Het is niet de eerste keer dat beide CD&V-gouverneurs zich willen profileren met strengere maatregelen dan in de rest van het land. Met Oost-Vlaanderen worden de eerste provinciale maatregelen van de vierde golf genomen, vroeg of laat zullen andere provincies wel volgen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…