Tommelein (Open Vld) wil geen extra treinen meer naar Oostende na grote drukte door vertragingen

Het stadsbestuur van Oostende wil dat de NMBS de passagiers van en naar de kuststad voldoende spreidt, gelet op de coronacrisis. Vrijdag brak er in het station van Oostende chaos uit, omdat het treinverkeer verstoord geraakt was. Dagjestoeristen stonden dicht op elkaar in een overvol station.

Bart Tommelein (Open Vld), de burgemeester van Oostende, zegt dat hij geen extra treinen vanuit het binnenland richting kust wil, zolang de NMBS geen sluitend veiligheidsplan heeft. Dat meldt de krant De Tijd. Die extra treinen werden enkele dagen geleden aangekondigd. Tommelein gaat alvast in overleg met de NMBS. “Tot die tijd hoeven er geen extra treinen worden ingezet richting Oostende”, zegt hij.

Vrijdagavond was het bijzonder druk in het station van Oostende door de vele dagtoeristen die naar huis wilden. Het treinverkeer raakte verstoord, nadat een trein  was blijven staan ter hoogte van Jabbeke. Doordat er geen treinen aankwamen, stonden heel wat toeristen dicht bij elkaar in het drukke station.

(WHO waarschuwt voor besparingen en zegt dat coronapandemie nog lang zal duren.)

“Alle inspanningen teniet”

Tommelein spreekt van “een onaanvaardbare situatie, zeker in deze tijden”: “Zo’n situaties doen alle inspanningen die wij als stad hebben gedaan op vlak van veiligheid en organisatie teniet.”

“Als wij in staat zijn 15.000 mensen zich te laten aanmelden voor ons strand zodat wij weten wie er naar onze stad komt, moet NMBS ook een vlot systeem op poten kunnen zetten. Op de Thalys weet men ook wie op de trein zit en met hoeveel mensen ze zijn.

(Ook het aantal doden stijgt nu in België.)

Nieuw plan van NMBS

Uit het overleg bleek dat de NMBS bereid is om een nieuw plan uit te werken. Pas daarna mogen er van Tommelein weer extra treinen ingelegd worden richting Oostende: “Ik wil niet dat op die manier de besmettingscijfers hier de lucht in gaan. Voorlopig zitten wij hier aan nul besmettingen de laatste paar dagen en dat wil ik zo houden.”

Toch zal de NMBS zijn dienstverlening richting kust niet aanpassen. De vervoersmaatschappij wijst erop dat de extra treinen naar de kust niet worden ingezet om meer mensen naar zee te lokken, maar om het treinverkeer veiliger te laten verlopen. “Het is de taak van de NMBS om mensen veilig op hun bestemming te brengen, niet om te bepalen wie nu wel of niet de trein mag nemen naar de kust”, klinkt het. “Daar moeten de overheden een duidelijke beslissing over nemen.”

De NMBS zal wel in overleg gaan met het stadsbestuur van Oostende en de lokale politiezone om het te hebben over de gebeurtenissen van vrijdag.

(Reisadviezen aangepast: Buitenlandse Zaken duidt heel wat nieuwe rode zones aan.)

“Noodplan wel degelijk toegepast”

De NMBS reageerde intussen op Radio 1 dat er momenteel al een noodplan is en dat dat wel degelijk werd toegepast. Zo zegt de NMBS extra capaciteit ingezet te hebben zodat de ene trein na de andere kon vertrekken om de reizigers uit Oostende weg te krijgen. “We hebben dan heel goed samengewerkt met de politie om de reizigers over de verschillende treinen te spreiden”, klinkt het bij de vervoersmaatschappij.

Meer
Lees meer...