Oostenrijk rukt naar rechts en lijkt zo plots meer op Oost-Europa: keihard grenzen dicht voor migranten

Oostenrijk rukt naar rechts en lijkt zo plots meer op Oost-Europa: keihard grenzen dicht voor migranten

Sebastian Kurz wordt met z’n 31 jaar de jongste regeringsleider in Europa. Zijn conservatieve ÖVP wint de verkiezingen in Oostenrijk en gaat waarschijnlijk een minderheidsregering vormen, met steun van de populistische FPÖ. Zo keert Oostenrijk zich veel radicaler tegen migranten, en sluit het zich aan bij het Europees blok van de zogenaamde Visegrad-landen (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slovakije) die niet zitten wachten op open grenzen.

Een conservatieve Emmanuel Macron of Justin Trudeau, zo kan je Sebastian Kurz nog het best omschrijven. De 31-jarige partijleider met het kapsel van Donald Trump jr. heeft het landschap in Oostenrijk politiek stevig hertekend. De ÖVP was de derde partij een tijdje geleden, na de socialisten en de populistische FPÖ. Maar Kurz lanceerde een bijzonder succesvolle campagne om zijn ‘zwarte’ partij weer op te blinken, ondermeer met een ‘black is hot’-campagne.

Meteen diende Kurz de linkerzijde in Oostenrijk een dodelijke klap toe. Want nooit haalde de socialistische SPÖ zo’n slechte score, ze stranden op 26,9 procent. Maar ook de groenen scoorden bijzonder zwak. Ze verloren 8 procent en vallen onder de kiesdrempel. Een afscheuring van de groenen haalt wel 4,4 procent en raakt in het parlement. De kleine linkse-liberale partij NEOS haalt ook een paar zetels. Het lijkt erop alsof de SPÖ nu uitgeteld aan de zijlijn moet.

Stevig rechtse coalitie in Wenen nu

Kurz gaat meer dan waarschijnlijk een samenwerking aangaan met de rechts-populistische FPÖ, die een hele harde anti-migrantenpolitiek wil voeren. Het is nog niet duidelijk of dat een minderheidskabinet wordt, waarbij de FPÖ steun zal geven, of gewoon een coalitie met de FPÖ. Maar het betekent hoe dan ook een stevig rechts beleid met meer dan waarschijnlijk een focus op een veel strenger grenscontrole, op het stoppen van illegale migratie en forse aanpak van mensensmokkelaars. In 2000 zat de uiterst-rechtse FPÖ al eens in de Oostenrijkse regering.

Daarmee komt Oostenrijk politiek in het groepje Europese landen waar het ook geografisch sterk bij aanleunt: de zogenaamde Visegrad-landen. Dat is het Europese blok van Polen, Hongarije, Tsjechie en Slovakije. Binnen de EU pleiten zij al veel langer voor een veel hardere aanpak van illegale migratie. Ze willen ook niet weten van het opvangen van nieuwe vluchtelingen. Het brengt hen lijnrecht tegenover hun grote buur Duitsland. Daar heeft Angela Merkel de afgelopen jaren miljoenen vluchtelingen opgevangen. Oostenrijk komt nu ook in datzelfde kamp dat tegen Duitsland ingaat.

“Ik beloof jullie dat ik vanaf vandaag elke dag ga vechten om de verandering in dit land door te voeren. Ik aanvaard deze verantwoordelijkheid met de grootste bescheidenheid”, zo zei Kurz.

Gesponsorde artikelen