Oostenrijk zet afsluiting aan grens met Slovenië om vluchtelingen beter te kunnen controleren

Oostenrijk zet afsluiting aan grens met Slovenië om vluchtelingen beter te kunnen controleren

De Oostenrijkse regering heeft beslist om aan zijn grens met Slovenië hekken te plaatsen om de vluchtelingenstroom zo beter onder controle te houden. De afrastering zal zo’n 3,7 kilometer lang zijn. Daarvoor werken ze samen met Slovenië, want ook aan Sloveense kant zullen patrouilles staan. Daarmee is de eerste afsluiting tussen twee landen van de Schengenzone een feit.

Er komen elke dag tussen de 6.000 tot 8.000 vluchtelingen naar Oostenrijk via Spielfeld, waar de hekken geplaatst worden. Er worden in de omgeving al voorbereidingen getroffen voor een uitbreiding van het hek van 25 kilometer lang, vertelt Mikl-Leitner. In een tweede fase kan die extra omrastering binnen de 48 uur opgezet worden, maar het is nog niet zeker of die uitbreiding ook effectief nodig zal zijn. Dat zal afhangen van hoe goed de maatregel van het eerste hek werkt. Daarnaast kondigde Slovenië zelf al aan dat ze de wegen naar Spielfeld ook op Sloveens grondgebied beter zal controleren.

Het hele idee van de afsluiting gaat in tegen het Verdrag van Schengen. Dat is een overeenkomst tussen een aantal Europese landen om het vrije verkeer van personen mogelijk te maken. Dat verdrag hebben Oostenrijk en Slovenië ook getekend. Dit hek is het eerste dat in de Schengenzone geplaatst is.

Volgens Oostenrijks minister van Binnenlandse Zaken Mikl-Leitner, van de conservatieve partij ÖVP, zijn sinds september in totaal rond de 450.000 asielzoekers naar Oostenrijk gekomen, al hebben de meesten wel Duitsland als eindbestemming.

(Bron: De Morgen)

Gesponsorde artikelen