Oostenrijkse extreemrechtse presidentskandidaat denkt aan referendum over ‘oexit’

Is het einde van de Europese Unie ingezet? Na de Brexit lijkt de kans alleszins groot dat er in nog landen een referendum komt over de EU. Oostenrijk is misschien wel het volgende land in de rij. Als de Oostenrijkse extreemrechtse presidentskandidaat Nobert Hofer de verkiezingen wint, overweegt hij alvast een referendum over een ‘oexit’. 

Eind mei verloor Hofer van de FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) de presidentsverkiezingen in Oostenrijk met 30.000 stemmen verschil. Hij slaagde er een maand later in die verkiezingen ongeldig te laten verklaren en dus krijgt hij op 4 december een nieuwe kans. Volgens de polls zou Hofer deze keer wel winnen.

Antwoord van EU op brexit

In aanloop naar die verkiezingen spreekt Hofer ook over een mogelijke uitstap van Oostenrijk uit de EU. Hij is daar zelf niet per se voorstander van, maar houdt er wel rekening mee. “Er zijn twee zaken die me voorstander van een oexit zouden maken. Eén ervan is een eventuele toekomstige beslissing om Turkije toe te laten tot de Europese Unie.”

“De andere is het antwoord van Europa op de brexit”, legt hij uit aan de BBC. “Als dat antwoord een meer gecentraliseerd Europa is, met minder macht voor de nationale parlementen en dat Europa als één staat wordt geregeerd, dan zouden we in Oostenrijk een referendum moeten organiseren want dat zou leiden tot een grondwettelijke verandering.”

Waterval

Een eventuele ‘oexit’ zou wel eens een watervaleffect kunnen starten in de rest van de Europese Unie. Zo zijn Geert Wilders in Nederland en Marine Le Pen in Frankrijk ook voor een uitstap uit de Europese Unie. Beide extreemrechtse politici winnen nog steeds aan populariteit.

Ook in Finland is een referendum over de uitstap uit de eurozone aangekondigd. Finland is als enige land in Scandinavië dat deel uitmaakt van de Eurozone, maar ook het land dat het economisch het slechtst doet in de regio. Een referendum over een volledig uitstap uit de Europese Unie wordt door de huidige regering wel nog tegen gehouden en ook de bevolking lijkt afgeschrikt door de problemen in het Verenigd Koninkrijk sinds het leave-kamp daar won.

Meer
Lees meer...