Op 26 april gaan de federale overheidsdiensten 24 uur staken

Op 26 april gaan de federale overheidsdiensten 24 uur staken

Vorige week de vrachtwagenchauffeurs, deze week de luchtverkeersleiders, volgende week betogen het ACV en het ABVV. En daarmee is het niet gedaan, want de week erna staken de federale overheidsdiensten. Op 26 april leggen zij 24 uur lang hun werk neer. Dat heeft de socialistische overheidsvakbond (ACOD AMiO) bekendgemaakt. De aanleiding hiervoor is hun onvrede over de besparingsmaatregelen die afgekondigd zijn na de recente federale begrotingscontrole.

De socialistische overheidsvakbond (ACOD AMiO) kondigt haar actie aan uit onvrede over de nieuwe besparingsmaatregelen die het gevolg zijn van de recente begrotingscontrole. “Nu is het genoeg”, klinkt het.

Ze zijn het er niet mee eens dat de regering-Michel “opnieuw het geld voor haar begrotingstekort gaat zoeken bij het personeel van de openbare sector.” Ze vinden dat ze “al ruimschoots hun verantwoordelijkheid hebben genomen” en verwijzen naar de PanamaPapers die “voldoende aangetoond hebben dat er elders nog heel wat inkomsten te rapen vallen.”

Maatregelen worden “opgedrongen”

Als de aangekondigde besparingsmaatregelen van kracht gaan, betekent dat dat het aantal brugdagen zal worden afgebouwd, dat personeel makkelijker aan een andere werkplaats toegewezen zal kunnen worden en dat de ambtenaren langer moeten gaan werken voor minder pensioen. ACOD vindt het niet kunnen dat deze maatregelen zomaar “opgedrongen” worden aan de ambtenaren. De vakbond is ook tegen een verdere afslanking van het personeelsbestand, want “een kwalitatieve dienstverlening aan de burger vraagt nu eenmaal om voldoende personeel.”

De oproep tot staking is specifiek gericht aan ambtenaren van de volgende federale overheidsdiensten: Justitie, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën, Sociale Zekerheid, Werkgelegenheid, Volksgezondheid, Mobiliteit en Vervoer, Economische Zaken, Fedasil, het Rekenhof en de parastatalen.

Momenteel is de staking een initiatief dat enkel uitgaat van de socialistische overheidsvakbond, maar de kans bestaat dat andere bonden zich nog bij hen zullen aansluiten. Gino Hoppe, federaal secretaris van ACOD AmiO, heeft wel al laten weten dat “de spoorwegen en luchtverkeersleider Belgocontrol niet betrokken zijn.”

Nog acties aangekondigd

De aankondiging van deze staking tegen de besparingsmaatregelen van de regering komt (toevallig?) net op hetzelfde moment als die van de christelijke vakbond ACV en de algemene socialistische vakbond ABVV. Het ABVV plant betogingen in Brussel, Luik en Charleroi op 19 april.

Het ACV staakt één dag later in Brussel tegen diezelfde besparingsmaatregelen van de federale overheid. Deze week deden ze al een kleine actie voor het behoud van de 38-urenweek, want die zal worden afgeschaft en vervangen door een “annualisering” van de arbeidsduur.

Het vervolg op die actie komt er dus op 20 april: de betoging, die start om 14u, gaat van het Zuidstation naar het Albertinaplein en zet in op “echt werkbaar werk, voor jong en oud” én het behoud van de 38 urenweek.

Gesponsorde artikelen