Op 3 maart is hij er: de nieuwe console van Nintendo gaat 309 euro kosten. En dit is wat je daarvoor krijgt

Op 3 maart is hij er: de nieuwe console van Nintendo gaat 309 euro kosten. En dit is wat je daarvoor krijgt

Nintendo heeft eindelijk de releasedatum en de prijs bekendgemaakt van de Switch, de opvolger van de WiiU en de console die het in de markt zet tegen de PlayStation en de Xbox. 309 euro gaat hij kosten en op 3 maart is hij verkrijgbaar. Nintendo maakte meteen ook een spectaculair, maar wel kort lijstje games bekend.

Zo komt er onder meer bij lancering van de console een nieuw Zelda-spel uit voor de Switch. The Legend of Zelda: Breath of the Wild is volgens Nintendo “groter dan ooit”, met in totaal meer dan honderd werelden met puzzels. Onderaan dit artikel vind je een bijna vier minuten durende trailer die Nintendo vandaag losliet van het spel.

Bij lancering is er ook de minigamecollectie 1-2 Switch, die de verschillende functies van de Switch in de verf moeten zetten. In de lente verschijnen boksgame ARMS en een Deluxe-versie van Mario Kart 8. In de zomer volgt Splatoon 2 en aan het eind van het jaar Super Mario Odyssey.

Met de Switch, de eerste nieuwe console van de Japanners sinds de WiiU in 2012, wil Nintendo terug marktaandeel afpakken van de PlayStation van Sony en de Xbox van Microsoft.

Er zit nog wel een addertje onder het gras: hoewel Nintendo zegt op 3 maart wereldwijd de Switch te gaan verkopen, geldt dat alleen voor “major European countries”. Of België daarbij is, is niet eens zeker.

Dé nieuwigheid

De Switch zal dat vooral moeten doen door één nieuwigheid: het is de eerste gameconsole van echt hoog niveau die je zowel op je tv als handheld kan gebruiken.

De console is in tegenstelling tot eerdere Nintendo-consoles ook regiovrij, dus gamers kunnen titels uit alle landen spelen.

Onderweg is de Switch een soort tablet met afneembare Joy-Con-controllers. Bij multiplayer-games kunnen beide spelers één van de twee controllers gebruiken.

Als je ‘m op je tv gebruikt, wordt de tablet in een dock gezet en kunnen de twee controllerhelften worden samengevoegd tot één controller via een speciale houder.

Joy-Con

Die controllers komen standaard in het grijs, maar Nintendo belooft dat ze er in andere kleuren ook komen. Naast de gebruikelijke analoge sticks, triggers en verschillende andere knoppen, bevat elke controllerhelft ook een speciale knop om screenshots te maken.

In eentje zit ook een infraroodcamera die volgens Nintendo bepaalde objecten en bewegingen kan herkennen. In de aangekondigde boksgame ARMS zal je zo “echte boksbewegingen” kunnen maken met de controller viaaccelerometers, gyrosensors en een “HD rumble system”.

De Switch wordt via USB C opgeladen, en dus ook de opladers van moderne laptops en Android-apparaten kunnen worden gebruikt.

In de doos

Voor de 309 euro die de console gaat kosten, krijg je ook een hdmi-kabel, riempjes om de controllers aan de polsen te bevestigen en een oplaadkabel erbij. Er zit ook een “grip” in de doos die de Joy-Con-controller meer op een standaard controller laat lijken.

De Switch krijgt een 6,2 inch scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels in handheldmodus. Als de console gebruikt wordt met een tv, kan de Switch een resolutie van 1920 x 1080 pixels aan. Geen 4k dus, iets wat de nieuwste versies van de PS4 en de Xbox One wel hebben.

De Switch heeft ook “maar” 32 GB aan opslagruimte aan boord. Dat moet je uitbreiden met Micro SD-kaarten.

Belangrijk bij een systeem dat zichzelf voor een groot stuk als een handheld wil gedragen, is hoe lang de batterij meegaat. Tussen 2,5 en 6 uur claimt Nintendo, afhankelijk van wat je ermee doet. De nieuwe Zelda spelen? Reken dan op 3 uur.

Gaat het lukken?

Om lokaal multiplayer te spelen, kunnen maximaal acht Switch-systemen worden gekoppeld via wifi. Dat werkt ook zonder televisie want via een ingebouwde stand kunnen de tablets dan rechtop worden gezet.

In de zomer verschijnt ook een echte onlinedienst van Nintendo en die zal tijdelijk gratis zijn. Maar vanaf het najaar zou je er een abonnement moeten op nemen.

Of Nintendo erin gaat slagen hiermee terug z’n positie te winnen? Het aantal games dat bij launch en gedurende de eerste maanden verkrijgbaar is, ziet er niet echt spectaculair uit. Die games gaan overigens rond de 60 euro kosten.

En hoewel onder meer Ubisoft en EA hebben aangekondigd hun belangrijkste games ook voor de Switch te zullen maken, is wat er onder de motorkap van de Switch zit niet van die aard dat die games er beter gaan uitzien.

Nintendo zal het dus vooral moeten hebben van het innovatieve: het feit dat je eigenlijk twee consoles hebt in één, en dat je die zowel thuis als onderweg kan gebruiken.

Dat heeft al wel eens gewerkt: met de oorspronkelijke Wii.

Gesponsorde artikelen