Op deze 7 vragen willen we antwoord in de laatste aflevering van ‘Game of Thrones’

Op deze 7 vragen willen we antwoord in de laatste aflevering van ‘Game of Thrones’

Er rest ons nauwelijks negentig minuten van ‘Game of Thrones’ en daarin moeten wij nog alle antwoorden krijgen op de vragen die we hebben. Grote kans dat je nog met een pak onopgeloste problemen zit na aflevering zes van seizoen acht. Maar hier zijn er toch waar wij zéker een antwoord op willen.

HBO

1. Wat met het Noorden?

Goed, we weten nu dat King’s Landing in de as ligt. Op het einde van Game of Thrones weten we wellicht wie er over het Zuiden zal heersen. Maar wat met het Noorden, waar Game of Thrones begonnen is? We hebben Sansa en co in de laatste aflevering (terecht) niet gezien, maar zelfs als Jon uiteindelijk op de IJzeren Troon terechtkomt, is Sansa een kracht om rekening mee te houden. En wat met Bran en hoe gaat het met Ser Brienne? Is ze toch in Tormunds armen gevallen?

Maar dé vraag is natuurlijk: zal het Noorden als één man achter JonSnow/Aegon Targaryen gaan staan als hij het leiderschap van Daenerys betwist? Sansa is in staat om de troepen te rallyen, maar kunnen ze snel genoeg daar zijn. Is het opnieuw tijd voor een Rebellie uit het Noorden en bewijst Sansa daarmee dat ze ultiem de dochter van haar vader is?

HBO

2. Hoe gaat het verder met Tyrion?

Tyrion Lannister, de laatste van de Lannisters trouwens, heeft trouw gezworen aan Daenerys Targaryen, maar weet even goed dat Jon Snow een betere koning van Westeros zal zijn. De band tussen Jon en Tyrion bestaat al sinds de eerste afleveringen: ze waren beiden het buitenbeentje in hun familie en Tyrion gaf Jon ook wijs advies. Zal hij die rol opnieuw opnemen en Jon bijstaan als Hand?

Iets verder denken nog: gesteld dat Tyrion het overleeft, is hij de laatste Lannister. Dat wil zeggen dat hij recht heeft op Casterly Rock en een grote naam en potentiele kracht blijft in Westeros. Zal hij een alliantie maken met het noorden door (opnieuw) met Sansa te trouwen? De laatste keer dat we de twee samen zagen, bleek er meer onderling begrip dan we van Game of Thrones gewoon zijn.

Nog een vraag: zal Bronn nu nog steeds Highgarden opeisen en komt ie die tuin bij Tyrion opeisen?

HBO

3. Jon en Daenerys

De vraag die iedereen zich stelt: probeert Jon toch nog een coup te plegen en stoot hij Daenerys, zijn (ex-)lief van de troon? Buigt hij zijn koppige knie nog eens en negeert hij de horror die ze losliet op King’s Landing? In elk geval krijgen we sowieso nog een antwoord op deze vraag.

Jon heeft het nooit gewild, dat heeft hij al elke aflevering van dit laatste seizoen gezegd. Probleem: Jon krijgt wel vaker titels in z’n nek die hij niet wil. Hij wilde geen Lord Commander worden: hij werd het. Hij wou geen King in the North worden. Hij werd het. En hij wil geen Koning worden. Wij denken dat hij het wordt. En hoewel we intussen weten dat voorspellingen weinig waard zijn in Game of Thrones, zijn er goede redenen om te denken dat Jon Azor Ahai is.

HBO

4. Waar is de Iron Throne?

King’s Landing is volledig verwoest, dat is toch wat we te zien kregen. Nu is de vraag of er überhaupt nog wel iemand op die befaamde IJzeren Troon kan gaan zitten … omdat die waarschijnlijk in duizend stukken uiteen ligt. Eén optie (maar er zijn er meer) is dat de IJzeren Troon hersmeed wordt, ze zijn nogal aan full circle-verhalen bij Game of Thrones en de troon werd oorspronkelijk ook gesmeed uit zwaarden van de verslagen vijanden, met de adem van een draak in plaats van een smidse.

Een alternatief is dat er helemaal geen IJzeren Troon meer komt. Beter zelfs: dat King’s Landing zelfs niet meer de hoofdstad van Westeros wordt. Zoals we hierboven al schreven: de kans bestaat dat Jon Daenerys vermoordt, dan kan het best dat hij met z’n Northmen terug naar het noorden trekt en daar z’n hofhouding organiseert.

HBO

5. Het Witte Paard

We zeiden het al: Arya had in de laatste aflevering nogal last van haar plot armor: ze bleef leven in weerwil van drakenvuur. Plots staat ze moederziel alleen in een verwoest King’s Landing. En dan komt er een wit paard, Pegasus-gewijs, opduiken en vertrekt ze. Beetje vreemd, niet? Het witte paard is een deus ex machina en daar kunnen wij niet tegen. Maar is dat ook zo.

Want, dat witte paard vertoont wel heel veel gelijkenissen met dat van Harry Strickland, de uiteindelijk onbelangrijke aanvoerder van The Golden Company. Die wordt heel duidelijk weggevaagd door Daenerys’ draak en het is een te opvallend vergelijkbaar paard om niet expres gecast te zijn. Is het een symbolische manier om te zeggen dat Arya gestorven is? In elk geval is ze nog te zien in de trailer van de volgende aflevering.

HBO

6. De boodschappen van Varys

In het begin van de voorlaatste aflevering bezegelt Varys zijn lot door koste wat kost enkele boodschappen uit Dragonstone te smokkelen. Daar staat in dat Jon Snow de echte troonopvopvolger is ern dat we hem, niet Daenerys, dus moet aanspreken met Lord Protector of The Realm. Dat Daenerys die boodschappen liever niet verzonden zag, begrijpen wij, maar is het hem ook gelukt. En vooral: naar wie zijn die duiven gevlogen? Het is niet alsof er nog veel belangrijke mensen zijn om Jon te steunen (RIP Dorne, The Reach, The Blackfish enzovoort.)

Maar wie Varys ook aangeschreven heeft: zij weten nu uit goede bron dat Jon Snow recht heeft op de IJzeren Troon. En zoals Varys zelf zei: als acht mensen iets weten, is het geen geheim meer. Dan is het informatie.

HBO

7. Gendry

Gendry, Gendry. Wij hebben vragen, man. Uiteraard willen wij dat hij, op een wit of anderskleurig paard, naar King’s Landing komt gedraven om daar de IJzeren Troon op te eisen en een nieuwe cyclus van Baratheon-heerschappij op te starten. Maar daarnaast is Gendry symbool voor een veel groter probleem: wat doen de Noorderlingen met alle allianties die Jon en Daenerys gesloten hebben. Als Dany niet op de troon komt, heeft Gendry dan nog wel recht op Harrenhal?

Gesponsorde artikelen