Op deze manier kan je controleren wat Google allemaal over je weet

Je hebt het ook al wel meegemaakt: je zoekt naar een product via Google, en even later krijg je over dat product ook advertenties te zien. Dat is de deal die je maakt met Google: je mag al die handige diensten gratis gebruiken, maar in ruil krijg je hoogst gepersonaliseerde advertenties. Google weet dus eigenlijk enorm veel over je. Hoeveel juist? Dat kan je nakijken.

Google laat je uiteraard niet zo maar al die handige websites, applicaties en diensten gratis gebruiken. Nee, dankzij je zoekopdrachten, de filmpjes die je bekijkt of de plaatsen die je op Maps opzoekt, kan het bedrijf een erg goed beeld van een gebruiker vormen. En dat is dan weer belangrijk om veel centjes te kunnen verdienen met de verkoop van advertenties.

Bedrijven betalen namelijk veel meer als ze zeker zijn dat de advertenties terechtkomen bij mensen die er ook effectief interesse in kunnen hebben. En dus is het voor Google belangrijk om al die informatie over je te verzamelen, bij te houden, en te gebruiken voor de advertentiedienst. Maar je kan dat alles ook uitzetten. Dat leidt er niet toe dat je geen advertenties meer te zien krijgt, maar wel dat de advertenties niet meer gepersonaliseerd zijn. Hoe doe je dat? Via dit stappenplan:

Eerst ga je naar je persoonlijke instellingenpagina.

Vervolgens klik je op ‘Accountgeschiedenis’, waar je kan bekijken welke informatie allemaal wordt bijgehouden.

En als je dan helemaal naar beneden scrollt, kom je uiteindelijk bij “Advertenties” uit.

Daar krijg je dan te zien welke informatie Google over jou heeft. Je geslacht, leeftijd, talen die je spreekt en je interesses. Je kan ook zelf interesses ingeven als je daar advertenties over wil ontvangen, of verwijderen als je vindt dat de gegevens van Google niet juist zijn.

Je kan dat verzamelen stopzetten, maar dan krijg je gewoon nog advertenties te zien die niet meer gebaseerd zijn op jouw interesses.

Meer
Lees meer...