Left Right
scrollTop top

Op het eind wint kanselier Angela Merkel: haar tegenstander Horst Seehofer wankelt


Op het eind wint kanselier Angela Merkel: haar tegenstander Horst Seehofer wankelt

De clash tussen bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Binnenlandse zaken Horst Seehofer duurt maar voort. Die laatste nam geen genoegen met de maatregelen die Merkel meenam uit de grote EU-top over illegale migratie. Maar de druk op de Beierse Seehofer en zijn CSU werd gigantisch: hij nam ontslag om dat later weer in te trekken. Alles wijst erop dat hij straks aan het kortste eind trekt. 

“Wat is het grootste gevaar voor Beieren vandaag?” was de peiling die in opdracht van Die Zeit werd uitgevoerd. Liefst 39 procent antwoordde CSU, de partij van Horst Seehofer. Dat is ruim meer dan de 30 procent die ‘vluchtelingen’ haalden. Om maar te zeggen: Horst Seehofer heeft een probleem bij z’n eigen kiezers. Want meer dan de helft van de CSU-kiezers zou bij een breuk tussen de CSU en CDU kiezen voor die laatste partij, en dus voor Angela Merkel.

Hoewel beide partijen christendemocraten zijn en dus ‘zusterpartijen’, is de strijd tussen beiden heel hard. Merkel is de leider van het land en van de CDU, de grootste partij, Seehofer is de leider van Beieren, en baas van de CSU, de grootste partij van die regio. Seehofer werd de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken in de laatste regering van Merkel, uitgerekend om één zaak onder controle te krijgen: de migratie.

Maar dat loopt niet zoals hij wil. De CSU is rechtser en conservatiever dan de CDU. En Seehofer en co hebben het al jaren bijzonder moeilijk met de ‘Willkommenskultur’ van Merkel: de aanpak om meer dan één miljoen vluchtelingen op te vangen, asielzoekers maar ook heel veel economische vluchtelingen.

Seehofer: eerst ontslag genomen, daarna weer ingetrokken

Seehofer eist dat alle vluchtelingen teruggestuurd worden volgens de EU-regels: het eerste land waar een migrant toekomt, moet de asielaanvraag behandelen. Hij wilde daarover de Duitse regering al verlaten. Merkel overtuigde hem uiteindelijk om de EU-top af te wachten. Daarin kreeg ze wel één en ander gedaan: er komen hotspots buiten de EU, en een tiental landen sloten akkoorden met Duitsland om die vluchtelingen terug te nemen.

Maar dat was voor Seehofer niet genoeg: hij blijft dreigen om de regering van Merkel te doen vallen. Maar z’n eigen CSU begint nu wel te twijfelen. Niet iedereen binnen de Beierse christendemocraten steunt nog de minister van Buitenlandse Zaken. Vannacht nam hij nogal impulsief ontslag, om dat later weer in te trekken.

Het heeft de positie van Seehofer verder ondergraven. Hij heeft vandaag een gesprek met de leiding van de CDU, de partij van Merkel. Maar na het circus rond z’n ontslag en zeker de desastreuze peilingen in Beieren zelf, kan Seehofer nog weinig doen. Het ziet er naar uit dat politieke overlever Merkel ook deze ronde naar zich zal halen. Niet toevallig is ze al 12 jaar de grote baas van Duitsland: haar overlevingstechnieken zijn ondertussen legendarisch.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658