Op skivakantie in de Alpen? Het zal iets zijn waar onze (klein)kinderen alleen maar kunnen van dromen

Op skivakantie in de Alpen? Het zal iets zijn waar onze (klein)kinderen alleen maar kunnen van dromen

Ga je skiën in de Alpen? Wel, geniet ervan, en onthou goed hoe dat voelt. Want het zal iets zijn om onze (klein)kinderen over te vertellen. Een nieuwe studie toont hoe zeker één op vier skioorden in de Alpen al zullen verdwijnen tegen 2035. En daarna zal het alleen maar sneller gaan.

Volgens How much can we save? Impact of different emission scenarios on future snow cover in the Alps, is de eindfase van wintersport in de Alpen sowieso al ingezet.

Momenteel moet je in de Alpen al naar een hoogte van 1.400 meter gaan om 100 dagen een sneeuwtapijt van 30 cm te hebben. In 2035 zal dat 2.000 meter zijn volgens de meest positieve vooruitzichten, in 2060 naar 2.200 meter en in 2085 naar 2.600 meter.

Skiën met de kerst en met Pasen zal tegen 2035 bijna nergens nog kunnen in de Alpen.

Wellicht – en als de jongste jaren een indicatie zijn – gaat het nog sneller: de projecties zijn gemaakt ervan uitgaande dat we de opwarming van de aarde tot een halt brengen. Niks wijst er momenteel echter op dat zoiets gaat gebeuren.

Kunstsneeuw?

Als de opwarming voortgaat aan het huidige tempo, zal het tegen 2100 alleen nog sneeuwen boven de 3.000 meter in de Alpen, en sowieso veel minder dan nu, want zelfs daar zal dan regen vallen in het winterseizoen.

35% van de 2.131 commerciële skioorden in de wereld liggen in de Alpen. 38% van alle skiliften in de wereld ook. En van de 44 skigebieden die jaarlijks meer dan een miljoen wintersporters ontvangen, situeren er zich 84% in de Alpen.

44% van de mensen die in de wereld gaan skiën, doen dat momenteel in de Alpen.

Kunstsneeuw zal trouwens ook steeds minder een oplossing bieden: doordat de temperaturen stijgen, maar ook omdat de klimaatverandering gaat zorgen voor meer regen.

Gesponsorde artikelen