Left Right
scrollTop top

Op welk groot Europees festival kan je nog een koude pint drinken voor minder dan een euro?


Op welk groot Europees festival kan je nog een koude pint drinken voor minder dan een euro?

Vorig jaar deed het Deense festival Roskilde iets bijzonder straf: terwijl de bierprijs op alle festivals de hoogte ingaat, beslisten ze op het Deense festival beslist hem serieus te doen zakken. Een experiment dat slaagde en dus: dit jaar opnieuw. 24 koude Tuborgen van 33 cl kosten je omgerekend nog geen 20 euro.

Officieel is het zelfs minder: 115 Deense kronen voor 24 gekoeld blikken van 33 cl. Maar er komt daar nog een obligaat bedrag voor de ristorno bij (Roskilde is verplicht dat bedrag te heffen) en zo kom je uiteindelijk op 144 Deense kronen of nog steeds geen 20 euro, of een prijs waarvoor je het in Denemarken niet eens in de winkel kan kopen.

En dat is nu net het idee. Dat zit zo: in tegenstelling tot op onze grote festivals, mag je op Roskilde je eigen drank meenemen.

Telkens er stemmen opgaan om dat op Roskilde aan banden te leggen, is het kot te klein. Roskildegangers zien het als een fundamenteel recht om hun eigen drank te kunnen mee binnenpakken en pikken het niet als daar wordt aan getornd.

Het probleem is dat die drank zowel op de camping als op het terrein voor een immense afvalberg zorgt. Roskilde recycleert de blikjes en flesjes weliswaar, maar, het krijgt alleen ristorno voor verpakkingen die uit Denemarken zelf komen.

Aangezien een groot deel van de festivalgangers uit andere Scandinavische landen, maar ook Duitsland en de rest van Europa komt, en die hun eigen drank meebrengen, zitten ze in Roskilde met een pak afval dat ze wel verwerken, maar dat ze niet kunnen recycleren.

Elk nadeel heeft z’n voordeel

Roskilde wil dus aanmoedigen dat je je drank op het festival koopt. En in plaats van te verbieden dat je je eigen drank meebrengt, gaan ze gewoon de prijs verlagen als incentive. (“Last year Roskilde Festival paid a great sum of money in refund for foreign cans – money we would much rather spend on music, service and charity.”)

Nadeel is dat je wel ineens 24 stuks moet kopen en wat je niet opdrinkt (tenzij je in een talrijk gezelschap verkeerd of echt wel een alcoholprobleem hebt) maar moeilijk koel kan houden. Hoewel, ook daar hebben ze een oplossing voor gevonden: je kan op 12 verschillende plaatsen op de camping en het festivalterrein zelf je eigen ijskastje huren. Zo’n cooled locker kost wel ongeveer 30 euro voor vier dagen, maar, je hebt er plaats voor 60 liter aan drank (of eten) en je kan ‘m perfect delen dus.

Trouwens, je kan per persoon 10 keer 24 33’ers kopen aan die prijs, wat we vermoeden wel genoeg te zijn voor de meesten onder ons.

Roskilde gaat dit jaar door van 30 juni tot en met 7 juli, maar het zijn de laatste vier dagen daarvan dat de alle acht podia open zijn en onder meer Gorillaz, Bruno Mars, Massive Attack, Nick Cave & The Bad Seeds en Eminem optreden. Wie er nog wil bijzijn moet zich haasten, want de laatste tickets gaan momenteel in de verkoop.

Roskilde is niet alleen het grootste in Scandinavië en één van de grootste in Europa, het is ook het enige pop-en rockfestival dat in de prestigieuze 50 Things to Do in Europe Before You Die van Condé Nast staat.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update