Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt en beslist om op wereldreis te gaan. Maar naast het boeken van vliegtickets en het uitstippelen van een reisroute, is er nog heel wat dat je moet regelen voor je vertrek. Wij maakten voor jullie dit handige lijstje:
De grootste hindernis heb je al overwonnen: je hebt de beslissing gemaakt om het écht te doen, die wereldreis, hoera!
Maar dan is er nog een lang lijstje met dingen die je even moet regelen vooraleer je in je short of bikini op het strand kan liggen bakken of op de Machu Picchu kan staan blinken.
Wat met je job?
Pas afgestudeerd en het vliegtuig op? Super, dan moet je niet nadenken over wat je gaat doen met je job. Sinds 1 april van dit jaar (helaas geen mop) is het tijdskrediet zonder motief afgeschaft. Daardoor kunnen mensen die er voor lange tijd tussenuit willen knijpen, hun job niet meer behouden. Als je dus echt die wereldreis wil doen, dan moet je ook je jobzekerheid opzeggen, maar hey, dat is het zeker wel waard!
Als je zelfstandige bent en je wil op wereldreis, dan kan je twee dingen doen: misschien kan je vanuit het buitenland werken? Als je niet gebonden bent aan een kantoor, kan je die optie zeker overwegen. Als je echt niets wil doen van werk tijdens je grote reis, dan mag je niet vergeten om je zelfstandig statuut stop te zetten. Zorg dat je boekhouding en je btw-kwartaal in orde zijn gebracht. De reisblog Soms Ook Heimwee heeft daarvoor nog een extra tip: als je een maand voor je vertrek je ondernemingsnummer indient, heb je nog recht op een uitkering gedurende drie maanden. Als je direct vertrekt na het stopzetten van je zaak, dan krijg je niets.
Wat doe je met je huis?
Je gaat een tijdlang niet in je huis wonen, dus wat ga je met je woonruimte doen? Als je een huurwoning hebt, dan kan je de huur makkelijk opzeggen. Alleen moet je dan even nadenken wat je met je inboedel gaat doen: hebben je ouders nog een lege garagebox waarin je alles mag stockeren? Of moet je op zoek naar een andere oplossing? Er zijn veel bedrijven die opslagcontainers verhuren en ook een terrein hebben om je container te bewaren tot je de inboedel terug nodig hebt.
Heb jij een huis gekocht, maar wil je toch op wereldreis? Dan kan je jouw woning (zelfs bemeubeld) verhuren. Op die manier kan je zonder in je eigen portemonnee te duiken toch je hypotheek netjes verder betalen. Geen fan van vreemde mensen in je huis? Dan kan je de woning natuurlijk ook gewoon leeg laten staan, al moet je dan natuurlijk je lening wel incalculeren in je reisbudget.
Zorg ook dat je post wordt doorgestuurd naar familie of vrienden, dat kan je regelen via bpost.
De auto
Heb jij een auto? Als je voor langere tijd weggaat, is het misschien het handigst om je auto te verkopen. Vergeet dan ook niet om je autoverzekering op te zeggen en je nummerplaten binnen te brengen. Denk ook aan een eventueel parkeerabonnement om op te zeggen.
Opzeggen en afsluiten van diensten
Je internetabonnement, elektriciteit, gas, water, brandverzekering, … mag je niet vergeten opzeggen voor je op reis vertrekt. Als je je tv-abonnement opzegt, breng dan ook even je digicorder terug binnen. Ook je telefoonabonnement kan je beter opzeggen. Via Skype naar je familie bellen is een stuk voordeliger dan met een klassieke telefoonverbinding.
Wat je wél beter kan aanschaffen is een reisverzekering. Je wil niet plots ziek worden op reis of een been breken en zonder verzekering in een buitenlands ziekenhuis belanden. Om medische kosten, eventuele repatriëringen en zelfs bijstand bij pech op de weg te dekken, kun je dus maar beter een goeie verzekering kiezen en die zijn er ook speciaal voor wereldreizigers. Kijk maar eens bij Europ Assistance of JoHo.
Paspoort & rijbewijs
Zorg dat je een internationaal paspoort én internationaal rijbewijs hebt. Vraag ze niet te vroeg aan, want ze zijn maar beperkt geldig. Een internationaal paspoort is 7 jaar geldig, een rijbewijs maar 3 jaar. De prijs voor een internationaal paspoort is minstens 65 euro, maar kan oplopen door gemeentetaksen. Voor het rijbewijs moet je ongeveer 20 euro rekenen, maar ook die prijs verschilt per gemeente.
Als je van plan bent om lang te reizen of om veel korte reisjes te maken waarbij je een internationaal paspoort nodig hebt, dan kun je beter wachten tot een maand voor je vertrek om ze aan te vragen, dan kan je er langer gebruik van maken.
Denk ook goed na over welke visums je nodig hebt, want voor bepaalde landen is een internationale pas niet voldoende om het land binnen te geraken.
Inentingen en reisapotheek
Eenmaal je reisroute min of meer bepaald is, moet je ook uitzoeken welke reisvaccins je nodig hebt én moet je zorgen dat je die ook op tijd krijgt. Wacht niet tot het laatste moment om je te laten vaccineren, anders riskeer je nog dat je zelf nog een spuit op reis moet zetten. Kijk zeker even na op de website van Vacciweb welke vaccinaties je moet krijgen of ga langs bij je huisarts.
Waar je ook moet aan denken, is een reisapotheek om mee te nemen op je grote reis. Een uitgebreide lijst van wat er in je reisapotheek moet zitten, vind je op de website Met de Rugzak op Reis. Je kan opnieuw luisteren naar de huisarts of het Tropisch Instituut voor Geneeskunde naar wat zij zeker in je reisapotheek zouden steken. Het is ook aangeraden dat je een doktersattest van goede gezondheid meeneemt.
Bankkaart activeren
Vertrek niet op reis vooraleer je bij de bank bent langs geweest voor het activeren van je bankkaart in het buitenland. Je wil niet (en ik spreek uit ervaring) aan de bankautomaat staan en geen geld kunnen afhalen, omdat je bankkaart niet geactiveerd werd voor gebruik buiten Europa.
Zorg ook dat je een back-up hebt en vraag een kredietkaart aan, mocht je dat nog niet hebben.
Hou er ook rekening mee dat je in sommige landen niet kan betalen met een kaart, dus zorg dat je ook cash op zak hebt vooraleer je het land binnen komt.
Nog veel rompslomp
Natuurlijk zijn er nog tal van dingen die je moet regelen. Zorg dat je een goeie rugzak hebt die lief is voor je rug én waar genoeg in kan. Koop goeie schoenen om vulkanen te beklimmen en vergeet geen tampons mee te nemen (want in veel armere landen vind je die niet). Vergeet niet om een afscheidsfeestje te geven, een blog op te starten, boeken uit te kiezen om mee te nemen, vliegtickets te boeken, …