Left Right
scrollTop top

“Op zijn minst behoorlijk hypocriet” Twitteraars zijn niet mals voor Jan Mulder en zijn toptransfer


“Op zijn minst behoorlijk hypocriet” Twitteraars zijn niet mals voor Jan Mulder en zijn toptransfer

Vlaanderens favoriete Nederlander, Jan Mulder, heeft op zeventigjarige leeftijd nog een toptransfer beet. De columnist verlaat Het Nieuwsblad en gaat nu voor Het Laatste Nieuws schrijven, en dat legt hem geen windeieren. Naar verluidt zal hij er verdeeld over drie jaar welgeteld 750.000 euro gaan verdienen, wat neerkomt op zo’n 5000 euro per column. En dat voor iemand die van kritiek op overbetaalde voetballers zijn beroep heeft gemaakt, het laat ook Twitter niet ongemoeid.

Aan de populariteit van Jan Mulder in Vlaanderen zijn geen grenzen meer, sinds hij deze zomer mee aan tafel zat bij Sporza tijdens het WK voetbal. Zelfs de vrouwen hingen aan zijn lippen wanneer hij het had over horrortackles en wereldgoals, of wanneer hij brandhout maakte van Sepp Blatter en de zijnen. Ook zijn optredens in Extra Time maken dat de brutale ex-voetballer van Anderlecht een grote schare fans achter zich heeft. Hij schrijft al enkele jaren columns in Het Nieuwsblad en Humo, maar geeft nu toe aan de lokroep van het grote geld dat De Persgroep, als eigenaar van Het Laatste Nieuws, blijkbaar op tafel kan leggen.

Jan Mulder, het merk

Deel van het succes van Mulder is dat hij, niet zoals het merendeel van de Vlaamse pers, wel dat brutale heeft dat we bij de Nederlanders zien, maar hier soms missen. Hij gaat er prat op dat hij de taal van het gewone volk spreekt, en dat hij altijd zegt wat hij denkt, en daar ligt volgens hem de basis van zijn populariteit hier. “Sinds vorig jaar ben ik niet meer Jan Mulder de columnist, maar Jan Mulder het merk”, zegt hij bij het Nederlandse zakenblad Quote, dat met het nieuws naar buiten kwam.

En het is net dat ‘merk’ dat Het Laatste Nieuws wil binnenhalen, maar niet alleen voor zijn columns. “Die 4.800 euro per column klopt helemaal niet en is veel te kort door de bocht”, zegt hoofdredacteur bij HLN Margot Moeseke aan De Standaard. Ze gaan hem namelijk ook gebruiken in hun marketing, op de site en de radio, dus er zit wel iets meer aan dan enkel wat columns schrijven.

“Financieel stap vooruit”, duh…

Maar niettemin houdt Mulder, die een bod van Het Nieuwsblad van 120.000 euro naast zich legde, er dus een vette kluif aan over. “Ik ga er inderdaad financieel een stuk op vooruit”, geeft hij toe in Quote. Maar hij geeft een goede reden voor zijn overstap: “Ik heb in het verleden wel eens schrijnende toestanden meegemaakt, waarbij columnisten zonder pardon op straat werden gezet. Dat laat ik mij niet gebeuren, daarom kon ik eigenlijk niet om dit aanbod heen. Maar ik begrijp wel dat ik zo een paar lezers van Het Nieuwsblad tegen de borst stuit, zo’n overstap naar een rivaliserende persgroep ligt natuurlijk moeilijk.”

En gelijk heeft hij. Sinds het nieuws van zijn overstap bekend werd, woedt een storm op Twitter over geldgraaierij, hypocrisie en ongeloof, zowel over Mulder als de krant die al dat geld over heeft voor een analist die bekender staat om zijn grote mond dan om zijn voetbalkennis.

Twitter / één

Mulder doet zelf waar hij altijd tegen predikt, vinden sommigen

Velen stellen zich ook vragen bij HLN: als kranten hun journalisten niet kunnen betalen, wat moet dit dan voorstellen?

Maar is al die ophef wel nodig? Wie laat nu zo’n bedrag liggen?

En het is ook niet al slecht, toch even zeggen …


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618