Op zoek naar werk? 9 fouten die je niet mag maken op LinkedIn

Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om een job te vinden, zowel voor beginners als voor mensen die een nieuwe carrière willen. Gelukkig is er LinkedIn, een sociaalnetwerksite die je helpt in de zoektocht naar werk. Op voorwaarde dat je het op de juiste manier gebruikt natuurlijk. Dit zijn negen fouten die jij waarschijnlijk maakt.

1. Je hebt geen profiel

De eerste – en grootste – fout: je bent werkzoekend, maar hebt geen profiel op LinkedIn. Want vergis je niet: de meeste werkgevers checken hun sollicitanten op de sociaalnetwerksite. Heb jij er geen en je concurrenten wel? Dan is de strijd al op voorhand verloren.

2. Je profiel is niet up-to-date

Een slapend profiel is bijna even erg als geen profiel, want zo lijkt het alsof je ongeïnteresseerd bent. En het is niet omdat je niet van job verandert dat je geen updates kunt doen. Maak wat statusupdates over je interesses, link naar relevante artikels, enzovoort. Opties genoeg.

3. Je hebt geen professionele profielfoto

Het is ongelofelijk hoeveel mensen op LinkedIn geen foto hebben op hun profiel of een vrijetijdsfoto plaatsen. Neen, het is niet noodzakelijk om een foto te laten maken bij een fotograaf, maar je foto moet wel representatief zijn voor jou als werknemer. Selfies en foto’s van huisdieren zijn uit den boze, een foto die gemaakt werd in je werkomgeving is de beste optie.

4. Je beschrijving is niet goed 

Een te korte, onduidelijke beschrijving of net een ellenlange. Het is niet gemakkelijk om een evenwicht te vinden, maar het is wel belangrijk. Werkgevers willen in één oogopslag weten wat je doet en waar je goed in bent. Probeer ook niet te veel van het populaire vakjargon te gebruiken, want dat zijn vaak nietszeggende woorden.

5. Je deelt je successen niet

Heb je promotie gemaakt? Een prijs gewonnen? Of een blogpost of een artikel geschreven over iets? Laat dat dan zeker weten op LinkedIn. Het hoeft niet allemaal op je profiel te staan, maar je kunt er wel een statusupdate over maken.

Memecrunch

6. Je reageert niet (of slecht) op anderen

Als een van je connecties een nieuwe job heeft of een van zijn successen deelt, is het een goed idee om hem te feliciteren. Dat kan deuren openen. En ook heel belangrijk: blijf altijd beleefd!

7. Je vraagt geen aanbevelingen

Veel mensen durven geen aanbevelingen te vragen aan bazen, collega’s of contactpersonen, maar doe dat zeker wel als je iets tot een goed einde gebracht hebt. Als je wacht tot je van job wil veranderen, is het immers veel moeilijker om dat gedaan te krijgen. Neem ook tijd om zelf grondige aanbevelingen te doen, dat zal lonen.

8. Je maakt connecties met iedereen

Bij LinkedIn is kwaliteit veel belangrijker dan kwantiteit. Een connectie maken met iemand van wie je nog nooit gehoord hebt, hoeft echt niet. Je wil een netwerk opbouwen van mensen met wie je echt samenwerkt. Alleen zo kunnen je connecties iets opleveren.

Memegenerator

9. Je behandelt LinkedIn als Facebook en Twitter

LinkedIn is een professioneel netwerk, dus moet je je focussen op je carrière. Hoe je jezelf op café presenteert is ook helemaal anders dan hoe je jezelf op het werk presenteert.

Concreet wil dat zeggen: geen vakantie- of kattenfoto’s, geen updates over wat je eet en geen posts in sms-taal op LinkedIn. Nooit ofte nimmer.

Meer
Lees meer...