Open Vld in Brussel op oorlogspad: “PS wil gewoon niet dat kinderen goed onderwijs krijgen, dat ze leren opkomen voor zichzelf”

Open Vld in Brussel op oorlogspad: “PS wil gewoon niet dat kinderen goed onderwijs krijgen, dat ze leren opkomen voor zichzelf”

Na de rellen in Schaarbeek bij een schooltje komen de politieke reacties, nu blijkt dat gemeenteraadsleden van PS en cdH de boel opstookten met fake news. Opvallend is dat Open Vld-kopstuk Els Ampe keihard uithaalt naar de Franstalige socialisten: “De PS houdt de kennisarmoede in Brussel in stand. De partij wil niet dat kinderen goed onderwijs krijgen, dat mensen kansen grijpen, dat ze leren hoe ze voor zichzelf moeten opkomen.” Dat is opvallend omdat Open Vld al jaren zoete broodjes bakt met de PS in Brussel, via kopman Guy Vanhengel (Open Vld).

Els Ampe, de lijsttrekker van Open Vld in Brussel voor het Vlaams parlement, haalt zwaar uit naar de PS. De aanleiding zijn de rellen deze week in Schaarbeek, bij een lokaal schooltje. Daar ontplofte de boel, omdat een Guinees meisje van vier het middelpunt werd van een grote commotie. Het meisje had bloedvlekken in haar onderbroekje, wat aanleiding gaf tot verhalen over misbruik door een leerkracht. Nochtans hadden school en parket de zaak meteen onderzocht en kwamen ze tot de conclusie dat een infectie de oorzaak was, geen misbruik.

De zaak liep uit de hand omdat lokale politici van cdH en PS op sociale media allerlei berichten en video’s postten om de boel op te stoken, en insinuaties en leugens te verspreiden. Nu reageert Els Ampe (Open Vld) keihard in het Laatste Nieuws, net als Cieltje Van Achter (N-VA). Dat laatste is niet zo verrassend: de N-VA zit al veel langer op ramkoers met de PS.

PS voert de Moureaux-politiek: “Laat de mensen verkommeren”

Maar Open Vld’ster Ampe is een vooraanstaand lid van de liberalen in Brussel, ze was onder meer schepen in Brussel, en bestuurde toen samen met de PS. Maar nu haalt ze heel hard uit. “In veel Brusselse wijken zijn veel mensen ongeletterd – 20 procent heeft maximaal een diploma lager onderwijs – en volgen de adviezen van wie ze wel kennen en vertrouwen. In dit geval dus de mannen die hen vertegenwoordigen in ‘het systeem’, dat ze ingewikkeld en bedreigend vinden. Zo kom je in dit soort middeleeuwse toestanden terecht”, zo omschrijft ze de zaak.

En ze gaat verder, met een rechtstreekse beschuldiging aan de PS: “De PS houdt de kennisarmoede in Brussel in stand. Dat is al jaren een probleem. Het is de Moureaux-politiek: de PS is in de wijken aanwezig in vzw’s, maar laat de mensen verkommeren. De partij wil niet dat kinderen goed onderwijs krijgen, dat mensen kansen grijpen, dat ze leren hoe ze voor zichzelf moeten opkomen. Dat gevoel leeft in veel wijken in Brussel, niet enkel in Schaarbeek.”

De uitval is opvallend, omdat Open Vld en PS samen Brussel besturen, op het niveau van het gewest. Guy Vanhengel (Open Vld) is minister van FinanciĆ«n in het Brussels Gewest, en de sterke man aan Vlaamse kant in de Brusselse regering, die hij trekt in tandem met Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Al jaren vindt Vanhengel het bijzonder goed met de PS. In Evere, voor de gemeenteraadsverkiezingen, staat hij zelfs op de lijst van PS’er Vervoort.

Tussen Vanhengel en Ampe zit al wel langer wat spanning, maar met de aanval op de Franstalige socialisten, kiest ze ook meteen een duidelijke lijn. Vraag is of dat invloed kan hebben op de coalitievorming straks, voor het gewest. Want het is natuurlijk zo dat de Brusselse regering eigenlijk twee regeringen zijn: de Franstaligen moeten een coalitie maken langs hun kant, en de Vlamingen moeten dat in hun taalgroep doen. Beiden zijn niet noodzakelijk met dezelfde partijen, al is dat natuurlijk wel makkelijker besturen.

En uiteraard blijft de Open Vld van Vanhengel wel aan zet: hijzelf trekt de lijst, Sven Gatz duwt ze. Beiden zijn in het Brussels gewest diegene die de lijnen uitzetten.

Gesponsorde artikelen