Open Vld kiest zeker voor vrouw, en kijkt naar Limburg om Bart Tommelein op te volgen in Vlaamse regering

Open Vld kiest zeker voor vrouw, en kijkt naar Limburg om Bart Tommelein op te volgen in Vlaamse regering

Vlaams vice-ministerpresident Bart Tommelein (Open Vld) verlaat toch vroeger de Vlaamse regering. Hij wil meteen fulltime burgemeester van Oostende worden. Als opvolger kiest Open Vld zeker voor een vrouw, logischerwijze uit Limburg, waar het versterking nodig heeft. Nele Lijnen of Lydia Peeters zijn de voor de hand liggende namen, tenzij Gwendolyn Rutten een verrassing uit haar hoed tovert. 

Bart Tommelein vertrekt uit Vlaamse regering, om vanaf 1 januari burgemeester in Oostende te worden. Met die aankondiging verraste hij alsnog Geert Bourgeois (N-VA), de leider van de Vlaamse regering, toen die donderdagmorgen moest vernemen dat z’n vice-ministerpresident opkrast.

Tommelein had een beetje af en aan gespeeld met z’n post in de Vlaamse regering. Eerst zou hij opstappen, om toch al meteen op 1 januari burgemeester te worden. Dan zou hij terug blijven, tot er een nieuwe Vlaamse regering was. Maar nu is hij toch al weg: de goesting om meteen de sjerp op te nemen en voluit aan de slag te gaan in Oostende was te groot.

Daarmee is het beeld van de Vlaamse regering als een sitting duck wel compleet: veel daadkracht gaat er echt niet meer uit van die regering, die in z’n laatste maanden zit. De schaduw van een federale regeringscrisis hangt erover, en nu komt er nog een wissel ter elfder ure.

Het is aan Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten om een nieuwe viceminister-president te kiezen. Logischerwijze wordt dat Sven Gatz (Open Vld). Hij heeft genoeg ervaring in de Vlaamse ploeg en kent de meeste dossiers. De Brusselaar kan dan wel niet de portefeuille van begroting overnemen van Tommelein, want dat zijn bevoegdheden van het gewest en Gatz kan enkel gemeenschapsmaterie doen. Hij blijft dus dan minister van Media en Cultuur, en de bevoegdheden van Tommelein, Begroting en Energie, gaan dan naar iemand nieuw.

Een vrouw

Dat wordt hoe dan ook een vrouw. Rutten streeft al veel langer naar meer gelijkheid tussen de genders in haar partij, en het algemeen, en kan nu niet anders dan daad bij het woord te voegen. In de federale regering heeft ze immers al twee mannen (Alexander De Croo en Philippe De Backer) en één vrouw (Maggie De Block), maar Vlaams waren het tot nu dus twee mannen.

Dan is de vraag van waar die nieuwe naam komt. Logisch is dat het iemand wordt in een provincie waar ze straks een lijsttrekker nodig hebben. In West-Vlaanderen niet, daar hebben ze Tommelein en Vincent Van Quickenborne. In Oost-Vlaanderen is er uiteraard De Croo en ook Mathias De Clercq die na z’n monsterscore in Gent moeilijk opzij gezet kan worden. In Antwerpen is er Bart Somers en Philippe De Backer. Die laatste scoorde weliswaar minder op 14 oktober, maar hij is wel staatssecretaris. En in Vlaams-Brabant zijn Maggie De Block en Gwendolyn Rutten zelf zekerheden.

Uit Limburg

Blijft over: Limburg. Voor de Kamer is Patrick Dewael logisch, maar voor het Vlaams parlement is vers bloed nodig, nu Marino Keulen niet langer de lijst zal trekken. De naam van Lydia Peeters, huidig Vlaams parlementslid, is dan logisch: het is het enige andere Vlaams parlementslid van Open Vld in Limburg. Maar mogelijks is Nele Lijnen toch meer een wissel op de toekomst. Zij zetelt momenteel in de Kamer, maar zou kunnen de oversteek naar het Vlaamse niveau maken.

Een iets wilder scenario dat in de media ook circuleert is dat van Carina Van Cauter, Kamerlid voor Open VLD en dé kandidate om gouverneur te worden. Zij zou kunnen alsnog minister worden, een soort genoegdoening na de gemiste topjob. Alleen is dat allerminst een wissel op de toekomst én bovendien is Van Cauter als justitiespecialist absoluut niet de persoon om nu Begroting en Energie te gaan doen. Maar het is Gwendolyn Rutten die straks de knoop doorhakt.

epa

Gesponsorde artikelen