Open Vld komt vandaag met kopstukken voor Antwerpen en Brussel

Open Vld komt vandaag met kopstukken voor Antwerpen en Brussel

De Vlaamse liberalen hakken de laatste knopen door. Vandaag roept voorzitter Gwendolyn Rutten (Open Vld) haar partijbureau bijeen voor een speciale vergadering. Daarna worden de lijsttrekkers voorgesteld. Meteen liggen de laatste puzzelstukken dus klaar, waarbij het vooral uitkijken is naar Antwerpen en Brussel. 

Met welk witte konijn komt Gwendolyn Rutten (Open Vld) voor de Antwerpse lijst? Die vraag krijgt vandaag een antwoord, want Open Vld blaast verzamelen in de Melsensstraat, het hoofdkwartier van de Vlaamse liberalen. Daar wil Rutten deze voormiddag haar partijbureau zien, en meteen ook definitief de verschillende kopstukken voor 26 mei vastleggen.

Het is daarbij kijken naar twee kiesgebieden: Antwerpen en Brussel. In Antwerpen is al langer sprake van een nieuwkomer, een vrouw. Want de liberalen willen onder impuls van de voorzitter én van vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) evenveel mannelijke als vrouwelijke kopstukken. De Croo is immers grote voorvechter van vrouwenrechten internationaal, als minister van Ontwikkelingssamenwerking. Hij schreef het boek De Eeuw van de Vrouw en is deel van de internationale beweging #shedecides. Rutten is al veel langer een uitgesproken voorvechter van meer vrouwen in de politiek, en vooral meer vrouwen op sleutelposities.

Maar zo’n objectief, evenveel mannen als vrouwen bij de lijsttrekkers, is niet evident. Want Open Vld heeft nu eenmaal niet zo gek veel vrouwen die ze als boegbeeld kan uitspelen. Zeker in Antwerpen niet, waar Annemie Turtelboom dat jarenlang was, en in 2014 opnieuw minister werd in de Vlaamse regering. Rutten maakte Turtelboom opnieuw vice-minister-president, een beslissing die toen door velen binnen Open Vld betwist werd. Uiteindelijk moest Rutten Turtelboom tijdens de rit vervangen, ze had onder meer met de Turteltaks een te groot brokkenparcours bijeen gereden.

vrt

De Backer: gepromoveerd, maar geen lijsttrekker?

Bij de opvolging van Turtelboom in 2016 promoveerde Rutten Philippe De Backer uit Antwerpen tot staatssecretaris in de federale regering. Het Europees parlementslid was zeker geen stemmenkanon, maar wel veelbelovend. In oktober 2018 werd hij dan ook als nieuw boegbeeld in Antwerpen uitgespeeld, voor de grote clash tegen Bart De Wever (N-VA) voor de Antwerpse gemeenteraad. De Backer noemde daarbij de N-VA’er “emotioneel ongeschikt” om burgemeester te zijn, maar maakte electoraal geen brokken: z’n partij ging van 5,5 procent naar 5,6 procent. En bij de switch van Michel I naar Michel II maakte hij opnieuw promotie, en mocht hij zich voortaan minister noemen.

Maar toch lijkt het vertrouwen niet groot, want de lijst voor de Kamer zou getrokken worden door een nieuwkomer. De Backer moet dan vrede nemen met de tweede plek.

Ook in Brussel moet Rutten knopen doorhakken. Twee mannen, Guy Vanhengel en Sven Gatz, zijn kandidaat, maar ook één vrouw, Els Ampe. Er zijn in Brussel drie lijsten, maar de lijst voor de Kamer is daarbij een zelfmoordmissie: geen enkele Vlaamse partij haalt daar een zetel. Ook daar moet de partij dus bewijzen dat het menens is met evenveel mannen als vrouwen, en ofwel Gatz ofwel Vanhengel offeren.

De andere lijsttrekkers zijn al min of meer bekend. In Limburg zijn dat Lydia Peeters (Vlaams) en Patrick Dewael (federaal). In Vlaams-Brabant de logische Maggie De Block (federaal) en Gwendolyn Rutten (Vlaams). In West-Vlaanderen zijn dat Bart Tommelein (Vlaams) en Vincent Van Quickenborne (federaal). In Oost-Vlaanderen is er Alexander De Croo (federaal) en Carina Van Cauter (Vlaams).

epa

Gesponsorde artikelen