Open Vld laat Turtelboom niet vallen, maar daarmee is de Turteltaks nog niet weg

Open Vld laat Turtelboom niet vallen, maar daarmee is de Turteltaks nog niet weg

De nieuwjaarsreceptie van Open Vld kwam net op tijd om een glashelder signaal over Annemie Turtelboom te geven: ze blijft aan als minister. Na de karaktermoord in De Morgen kon men moeilijk anders. Alleen, daarmee is het onderliggend probleem van de Turteltaks niet opgelost. Elke liberaal met gezond verstand beseft dat.

De speech bij Open Vld is altijd het moment waarop meest kritisch gekeken wordt naar de voorzitter. In een partij met een traditie van onder meer Guy Verhofstadt, maar ook Herman De Croo of Karel De Gucht, ligt de lat bijzonder hoog. Gwendolyn Rutten deed dan ook een extra scheut enthousiasme in de mix. De aanwezigheid van premier Charles Michel (MR) gaf alvast een extra boost.

Het eerste deel van haar speech focuste op de voorzichtige economische groei én de bijhorende fiscale gevolgen. “Na 7 magere jaren, breken er nu heel voorzichtig 7 vette aan.” En daarbij duidde de voorzitter op de rol die ze voor de liberalen wil claimen: die van de tax fighters, diegenen die belastingen naar beneden krijgen. “Er ligt voor niet minder dan 8 miljard euro aan lastenverlagingen op tafel.”

Van Turteltaks naar Turteldrama

Alleen, die core business van de liberalen, de belastingen, staat al sinds de paarse coalities begin deze eeuw stevig onder druk. Vandaag heeft met name de N-VA in kringen van zelfstandigen en ondernemers meer geloofwaardigheid als dé partij die te vette staat bestrijdt. Willen de liberalen weg vanuit de electorale kelders rond de 12 procent, die ze vandaag in peilingen scoren, dan moet op die core business opnieuw gewonnen worden. En net daarom doet de Turteltaks zoveel pijn.

De afgelopen weken stond voorzitter Gwendolyn Rutten behoorlijk onder druk over de positie van haar Vlaamse minister. De interne kritiek op die Turteltaks (“een geuzennaam”, zei Turtelboom zelf) nam steeds maar toe, en communicatief leek er geen beterschap op komst. In een cascade van pijnlijke communicatie moest het plaatje van de fameuze Turteltaks steeds opnieuw negatief worden bijgesteld: appartementsbewoners betalen meer dan 100 euro per gezin, de Raad van State maakte brandhout van de onrechtvaardige taks, en recent nog blijkt dat KMO’s 1.300 euro gemiddeld gaan mogen ophoesten.

De associatie met de Vlaamse vice-ministerpresident én bij uitbreiding de partij is zeer groot: alleen al die naam maakt dat heel de poging om opnieuw geloofwaardig te worden als de anti-belastingpartij zeer moeilijk.

“Geen karaktermoord”

Maar een vlijmscherp en bij momenten pijnlijk portret afgelopen weekend in De Morgen maakte van Turtelboom plots tijdelijk een slachtoffer, in plaats van de hoofdverantwoordelijke in het Turteldrama. En zo sloot de partij de rangen, een “karaktermoord”, daar past de moderne Open Vld voor. “Wij vonden in de schuiven van het energiebeleid een stinkende factuur van 9 miljard euro. Zelfs als we daar voor geen millimeter schuld aan hebben, kuisen wij de puinhoop op. Daarvoor alleen al verdienen onze minister alle respect”, zo verdedigde Rutten Turtelboom.

Daarmee lijkt de vraag rond een eventuele exit van de baan. Maar de uitdagingen blijven gigantisch: Turtelboom moet proberen om het drama van de Turteltaks minstens communicatief te keren. Lukt dat niet, dan is elke poging om de core business terug te veroveren op voorhand gedoemd, zo lijkt het wel.

Gesponsorde artikelen