Open Vld reageert schamper op N-VA en haar economische plannen: “De stencilmachine bovengehaald?”

Open Vld reageert schamper op N-VA en haar economische plannen: “De stencilmachine bovengehaald?”

De N-VA legde gisteren haar economische plannen op tafel voor de komende vijf jaar. Die zijn niet verrassend: een begroting in evenwicht, een verdere lastenverlaging, het afschaffen van een nationaal overleg tussen vakbonden en werkgevers, meer mensen aan de slag. Bij Open Vld reageren ze schamper: “Dit is copy-paste van ons programma!”. Dat beide partijen op dat vlak wel zeer dicht bij elkaar liggen, is daarmee alvast weer bewezen.

Het zou niet echt mogen verbazen: de afgelopen vijf jaar in de regering Michel I zaten N-VA en Open Vld zeer vaak op de zelfde lijn, als het over sociaal-economische dossiers ging.

Maar gisteren, na de voorstelling van de financiële en economische plannen van de N-VA, reageerde men bij Open Vld toch een beetje cynisch. “Heeft de N-VA de stencilmachine ontdekt? Dat economisch plan is bijna 100 procent copy-paste van ons plan”, zo is bij de Open Vld-top te horen. “Niets nieuws onder de zon, ze hebben altijd onze ideeën overgenomen.”

En het moet gezegd: om meer mensen aan de slag te krijgen, heeft de N-VA een pakketje maatregelen dat in wezen hetzelfde is als dat van Open Vld: het sociaal overleg in de Groep van Tien moet weg, en er moet op sectorniveau onderhandeld worden (bij Open Vld is het ook gedecentraliseerd), de werkloosheid moet in de tijd beperkt worden tot twee jaar (idem bij de liberalen), SWT of brugpensioen moet eraan (ook zo bij de liberalen) en de arbeidsmarkt moet flexibeler.

Het ‘inclusieve Molenbeek’ vs de ‘rood-groene horrorfilm’

Terwijl de liberalen een paar weken geleden nog Molenbeek kozen als locatie, om in een centrum van startups daar aan te tonen dat iedereen mee moet, en het dus een ‘inclusief’, ‘warm’ verhaal is, koos de N-VA gisteren om toch nog eens uit te halen naar Franstalig België. Ze hadden het over een mogelijke ‘rood-groene horrorfilm’ die vanuit Wallonië en Brussel zal worden afgespeeld. “Maar als ze in Wallonië met de PS en Ecolo de robottaks willen invoeren, als ze een vierdagenwerkweek willen installeren, en wat nog allemaal, dan is dat aan hen om de prijs daarvoor te betalen. Dat gaan wij niet doen”, zei Philippe Muyters (N-VA). Maar dat accentverschil is zowat het enige waarin N-VA en Open Vld dus verschillen.

Want ook over de begroting zijn beide partijen duidelijk: die moet in evenwicht gebracht worden. En tegelijk moeten de belastingen omlaag. Open Vld wil de belastingschijf van 40 procent weg, bij N-VA is dat 45 procent.

epa

Index afschaffen of niet?

Opvallend was dat Jan Jambon (N-VA) gisterenavond in Terzake ook over de automatische index mild bleef: volgens hem wil de N-VA die niet afschaffen. Nochtans wilde de N-VA in het verleden dat systeem van automatische aanpassingen van de lonen bij inflatie afschaffen en vervangen door overleg op bedrijfsniveau. Kristof Calvo, z’n tegenstander in het debat, was fors daarover: “Het staat in uw programma, het is ook een antwoord dat de N-VA gegeven heeft in de stemtest van VRT NWS.”

Maar Jambon verwoordde het toch anders: “Wij zeggen niet dat de index moet afgeschaft worden. Wij willen de loonvorming op het niveau van de sectoren en de bedrijven brengen, want er is enorm veel verschil tussen de sectoren. Er zijn sectoren die het goed doen en daar moeten de werknemers van kunnen profiteren.” In een persbericht reageerde Calvo vandaag “dat de N-VA eerlijk moet zijn”. “Plots wil N-VA verdoezelen dat ze de index willen begraven. (…) Als je qua loononderhandelingen alles doorschuift naar sectoren en bedrijven, zullen de lonen de levensduurte niet meer volgen. Voor veel mensen is dat slecht nieuws.”

Gesponsorde artikelen