Left Right
scrollTop top

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert sluit samenwerking met Vlaams Belang uit


Egbert Lachaert Open Vld
© Isopix

Egbert Lachaert, die kersverse voorzitter van Open Vld, sluit uit dat zijn partij in de toekomst gaat regeren met Vlaams Belang. Volgens hem zijn de verschillen zowel op ethisch als op sociaal-economisch vlak tussen beide partijen te groot.

De voorzittersverkiezing van Open Vld kende vorige week dan toch eindelijk een winnaar. Na eerder uitstel door de coronacrisis en daarna computerproblemen bij het stemmen, kwam Egbert Lachaert verrassend overtuigend als winnaar uit de bus. Hij versloeg Bart Tommelein, Els Ampe en Stefaan Nuytten en volgt Gwendolyn Rutten op als partijvoorzitter.

Federale regeringsvorming

Om zijn naamsbekendheid in Wallonië te vergroten houdt hij momenteel een reeks interviews met Franstalige media. Dat bracht hem ook bij de nieuwszender LN24. Daar sprak hij onder andere over de federale regeringsvorming en met welke partijen hij wil samenwerken in de toekomst.

“Ik zie niet in hoe we, op het vlak van inhoud, met het Vlaams Belang zouden kunnen besturen. Die partij staat erg ver van ons, zowel op ethisch als op sociaal-economisch vlak. Ik zie niet in over welke onderwerpen we zouden kunnen praten”, wordt Lachaert geciteerd door Belga.

Met N-VA?

Over een federale regering met N-VA zei de Open Vld-voorzitter dat een goed relanceplan de voornaamste bekommernis is van zijn partij en dat dat hand in hand gaat met een zo groot mogelijke federale meerderheid. Op die manier lijkt Lachaert alvast een hand uit te steken naar de N-VA, de grootste partij in Vlaanderen.

De verdeling van de bevoegdheden tussen de federale overheid en de gewesten kan daarbij mogelijk wel voor problemen zorgen. Lachaert gaf al meermaals aan dat voor hem een efficiënte overheid voorop staat. Daarbij sluit hij herfederalisering van zaken zoals gezondheidszorg niet uit. Andere bevoegdheden zoals de arbeidsmarkt moeten voor de Open Vld’er dan weer volledig naar de gewesten gaan. Bart De Wever liet recent nog weten dat hij snapt waarom bepaalde zaken terug federaal zouden moeten worden.

Gesprek met Rousseau en Magnette

Na zijn interviewronde bij de Waalse media begint het echte politieke werk voor Egbert Lachaert heel binnenkort ook. Dan zit hij namelijk samen met de socialistische partijvoorzitters Conner Rousseau (sp.a) en Paul Magnette (PS).

Zij zijn namelijk bezig aan een informatieronde bij de tien partijen die tot nu toe volmachten verlenen aan de regering-Wilmès: sp.a, PS, CD&V, cdH, Groen, Ecolo, Open Vld, MR, N-VA en DéFI. Bedoeling is om tot een tekst te komen waarin ze vooral focussen op eventuele verschuivingen bij de partijen in vergelijking met de periode van voor de coronacrisis. Die tekst moet dienen als basis voor de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe federale regering.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810