Open Vld-voorzitter Rutten stapt sowieso op en lanceert opvallende voorstellen waaronder legalisering van softdrugs

Gwendolyn Rutten is geen kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter van Open Vld. Dat meldt onder meer de VRT. Het liberale boegbeeld wachtte tot de deadline van vandaag om haar beslissing aan te kondigen. Als afscheid lanceert Rutten een aantal ideeën, waaronder de legalisering van softdrugs en het bieden van een volwaardig sociaal vangnet voor zelfstandigen. De vier kandidaten voor het voorzitterschap van Open Vld zijn Bart Tommelein, Egbert Lachaert, Els Ampe en Stefaan Nuytten. Rutten blijft voorlopig wel burgemeester van de stad Aarschot in Vlaams-Brabant.

Tot vanmorgen om 10 uur konden Open Vld-leden zich kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de partij. De huidige voorzitter Gwendolyn Rutten wil zichzelf niet opnieuw opvolgen. Op Facebook heeft ze een afscheidsfilmpje geplaatst, waarin ze partijleden bedankt. Ook lanceert Rutten 100 ideeën voor de toekomst. In haar afscheidsvideo zegt ze opnieuw “basismilitant” te willen worden bij Open Vld.

Je kan op de website van het liberale boegbeeld zelf aangeven of je het met haar ideeën eens bent. “Je mag ze ‘leuk vinden’, maar je hoeft het er niet mee eens te zijn”, zegt Rutten. “Respectvol van mening verschillen, dat is de kern van de democratie. Ik ben vooral benieuwd naar jullie eigen dromen en vraag dus maar één ding : laat je stem horen, positief en opbouwend. Denk mee, doe mee.”

Klassieke liberale recepten

Het leeuwendeel van de voorstellen van Rutten zijn best voorspelbaar en van klassieke liberale signatuur, zoals lagere belastingen op werk en ondernemingen, werkloosheidsuitkeringen laten dalen en de versoepeling van de euthanasiewet. Ook wil Rutten bedrijven die nu nog (deels) in de handen van de overheid zijn, zoals Bpost, Proximus en Belfius, volledig privatiseren.

Softdrugs en tegenstemmen

newsmonkey

Toch zijn niet alle ‘100 ideeën van Gwendolyn’ een herverwoording van het programma van haar partij. Zo stelt Rutten onder andere de “legalisering van softdrugs” voor, die ze wil koppelen aan een bijbehorende “taks”.

Verder wil Rutten het systeem van een “tegenstem” of “anti-vote” invoeren bij de verkiezingen. Een vergelijkbaar systeem is in Rusland al van kracht, waarbij je “tegen alle kandidaten” kan stemmen. Tijdens haar ambtstermijn heeft Rutten zich altijd zeer fel uitgesproken tegen partijen aan de uiteinden van het politieke spectrum, zoals Vlaams Belang en PVDA. Wellicht hoopt ze met zo’n maatregel te verhinderen dat extreemlinkse en -rechtse politici beleidsposities weten te strikken.

Bovendien wil Rutten dat politici maximaal twee keer eenzelfde mandaat mogen bekleden en wil ze het aantal parlementsleden terugbrengen tot 100 in elk parlement. Momenteel zetelen er 124 verkozenen in het Vlaams Parlement en 150 in de Kamer.

Pro-Belgische voorstellen

Vlaams Parlement

Ook een vrij Belgicistisch voorstel van Rutten: het in het leven roepen van een Belgische kieskring. Daarbij zouden Vlamingen op Franstaligen kunnen stemmen en omgekeerd. Momenteel moeten partijen per provincie een lijst met verkiesbare politici indienen.

Rutten verwijst ook naar de moeizame federale formatie en pleit ervoor om het “bekvechten tussen Vlamingen en Walen” te “stoppen”. Ze zegt België niet verder te willen verdelen en denkt er zelfs aan om “alle Vlaamse kinderen in Wallonië, Brussel of Duitstalig België naar school te laten gaan, en omgekeerd”.

Daarnaast lanceerde Rutten heel wat voornemens rond de verderzetting van de digitalisering van het openbare leven en rond meer sporten.

Meer
Lees meer...