Left Right
scrollTop top

Opgegroeid in de nineties? Weet je nog dat je deze kleren droeg?


Opgegroeid in de nineties? Weet je nog dat je deze kleren droeg?

De jaren 90, dat waren de gouden tijden. Niet alleen qua muziek en televisieprogramma’s, maar ook qua kledij en accessoires. Als jij opgroeide in de nineties, dan zal je ongetwijfeld de volgende kledingstukken kennen. En er misschien ook wel een beetje met heimwee naar terugkijken. Of net niet.

1. Buffalo’s, Palladiums, Doc Martens, Vans, Kickers, …

eBay, Etsy
Als jij een kind bent van de jaren 90, dan heb je ongetwijfeld met een van deze schoenenmerken rondgelopen. De stoerdere kids kozen voor Buffalo’s, Palladiums of Doc Martens, anderen gingen voor Vans of een vergelijkbare sportieve schoen (uiteraard met veters in je schoenen, want strikken was een no-go), terwijl nog anderen liever platformschoenen, sandalen met rekstof of Kickers aantrokken. Keuze in overvloed.

2. Een tattoo ketting

eBay
Meisjes uit de jaren 90 zullen zich deze plastieken ketting ongetwijfeld herinneren. Je had ze in verschillende kleurtjes, maar de meesten kozen toch voor zwart. De halskettingen – en ook armbandjes en ringen – werden zowat overal verkocht, maar je kreeg ze ook vaak gratis. Bij de Joepie bijvoorbeeld.

3. Olifantenpijpen, baggy jeans en de salopette

eBay, Asos
De grootste broekentrend van de jaren 90 voor tienerjongens (en ook wel voor stoerdere meisjes) waren ongetwijfeld de baggy jeans. Losjes, afzakkend, met veel zakken en met brede pijpen. Meisjes gingen nog een stapje verder met die pijpen en droegen de bekende olifantenpijpen. Ook de salopette was een tijdje hip.

4. T-shirts met drukke prints

Fout, fouter, foutst, dat vinden we nu van deze T-shirt. Maar in de goede oude tijd liepen zowel jongens als meisjes met zulke drukke prints rond. Ook populair: T-shirts met opschriften of afbeeldingen: van Hard Rock Café tot tekenfilmfiguurtjes.

5. De scrunchie en vlinderspeldjes

Qua haarmode waren er in de nineties een aantal trends, maar de overduidelijke winnaar is de scrunchie, de grote haarelastieken met stof in verschillende kleuren. Daarmee maakten we halve of losse paardenstaarten, eventueel vastgezet met … kleine vlinderspeldjes natuurlijk!

6. Kleurrijke trainingsjasjes

Nog zo’n modemisser: de trainingsjasjes met een drukke – en vooral kleurrijke – prints. Vreselijk om te beseffen dat je ooit zoiets gedragen hebt, niet?

7. Klaparmbanden

Deze ken je ongetwijfeld ook nog: de armband die je rond je polsen moest slaan. Voortdurend opnieuw natuurlijk, tot grote ergernis van onze leerkrachten.

8. Een rok boven een broek

Nog zo’n onvergetelijke trend is de combinatie van een lange broek met daarboven een rok in dezelfde stof en kleur. Chique, jeans of baggy: het kon allemaal. Waarom je zoiets zou willen dragen lijkt nu niet te verklaren, maar toen deed je gewoon mee.

9. De broekrok

Vergelijkbaar met het vorige is de broekrok: een shortje met daarover een extra stukje stof om het op een rokje te laten lijken. Ideaal voor meisjes die niet voortdurend op hun zithouding wilden letten.

10. De bandana

Kinderen van de jaren 90 kwamen – zeker in de zomer – niet buiten zonder een bandana op hun hoofd. Je kon hem netjes plooien en gebruiken als haarband, maar ook met als een ‘kapje’ dragen, zo bewijst Justin Timberlake.

11. Heup- en portefeuillekettingen

eBay
Voor meisjes was er de heupketting, die je gewoon over een broek of rok kon dragen. Jongens hadden dan weer vaak een ketting uit hun broekzak hangen, waaraan hun portefeuille hing.

12. Jeanshemdjes en -jasjes

Ook jeanshemden – en bij uitbreiding jeansjasjes – waren helemaal hip in de jaren 90. En nee: jeans op jeans was toen nog geen modemisser. Een jeansjasje (of eender welke trui) rond je middel knopen evenmin.

13. Minirugzakjes als handtas

En onze handtassen? Dat waren gewoon minirugzakjes, vaak in bruin en zwart leder, maar ook in andere kleuren en stoffen. Onze schoolrugzakken waren dan weer van Jansport of Eastpak, net als in de nillies.

14. Kleurrijke leggings

Jongere nineties-kinderen die in hun fotoalbums kijken, zullen daar wellicht ook enkele kleurrijke leggings in ontdekken. Liefst met veelkleurige bloemen, want onze mama’s vonden dat geweldig.

15. Korte topjes

Met dank aan onder andere Britney Spears en Christina Aguilera kregen we op het einde van de jaren 90 een opmars van de korte topjes, die onze buiken bloot lieten. 

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810