Opgegroeid met Nintendo? Dan heb je zeker minstens één van deze 16 NES-klassiekers ooit kapot gespeeld

Opgegroeid met Nintendo? Dan heb je zeker minstens één van deze 16 NES-klassiekers ooit kapot gespeeld

Bijna iedereen die in de jaren 70 of 80 geboren is, moet ooit een van de echte Nintendo-klassiekers gespeeld hebben. En zelfs wie pas in de jaren 90 of later ter wereld kwam, moet er minstens al nostalgische verhalen over hebben gehoord. Deze games hebben we in de beginjaren van de computerspelletjes echt kapot gespeeld. In de arcadehallen of gewoon thuis.

1. Mario Bros

*release: 14 juli 1983

Hiermee is de saga begonnen voor Mario en zijn broer Luigi. De wereld maakte in dit arcadespel voor het eerst kennis met de twee Italiaanse loodgieters. Samen moesten ze allerlei wezens verslaan die uit de riolen van New York City kwamen gekropen. Je speelde eigenlijk voortdurend hetzelfde level, graphics waren toen nog niet zo belangrijk als nu, maar het spelletje was wel heel verslavend aangezien het altijd iets moeilijker werd. En toch was de kritiek op dit spel helemaal niet onverdeeld positief.

2. Donkey Kong

*release: 9 juli 1981

Eigenlijk verscheen het figuurtje Mario al twee jaar eerder op het toneel. In 1981 – jawel, inmiddels alweer 33 jaar geleden – scoorde Nintendo voor het eerst een succes met Donkey Kong. De aap was toen nog een boosaardig beest dat de vriendin van Mario, die we toen kenden als Jumpman, ontvoerd had. Het meisje was nog niet de huidige Peach, maar ging als Pauline door het leven. Veeleisend waren gamers nog niet, want het spel bestond uit drie levels die zich telkens op een hogere moeilijkheidsgraad herhaalden. En het meisje in kwestie zou de komende decennia nog ontelbaar vaak ontvoerd worden door verschillende lelijke wezens.

3. Donkey Kong Jr.

*release: augustus 1982

Als een ware soap kende de game Donkey Kong een jaar later een vervolg, toen de jonge versie van de aap de arcadehallen veroverde. Donkey Kong was immers gevangen genomen door Mario en dus probeerde Donkey Kong Jr. zijn vader te bevrijden. De held van het vorige spel is zo de slechterik geworden en wanneer je het laatste level overwint, trapt Donkey Kong Mario de duisternis in. Gelukkig voor Nintendo betekende deze nederlaag niet het einde van de heldhaftige loodgieter. Maar Pauline had haar kans wel verkeken bij Mario.

4. Excitebike

*release: 30 november 1984

Mario Kart klinkt tegenwoordig een pak bekender in de oren, maar racen deden ze bij Nintendo aanvankelijk op motorfietsen. Van Excitebike zijn inmiddels al verschillende nieuwe versies gemaakt, maar de klassieker viert deze maand ook alweer z’n dertigste verjaardag. Het concept was eveneens doodeenvoudig: je racet over enkele racelijnen naast elkaar, moet objecten zien te omzeilen en zoals in het echte motorcross moet je over zandheuvels springen. Je kon echter al verrassend veel bewegingen maken met deze motorfietsen. Zelfs een wheelie was al mogelijk.

5. Balloon Fight

*release: 22 januari 1985

Ken je de ballonnetjes uit de battle mode van Mario Kart nog? Wellicht haalden de makers bij deze klassieker uit 1985 hun inspiratie. In Balloon Fight gebruikt jouw mannetje twee ballonnen die aan zijn helm verbonden zijn. Door met z’n armen te fladderen stijg je hogerop. Maar als een ballon stuk gaat, verloopt dat kunst- en vliegwerk veel moeilijker. Gaat je tweede ballon ook kapot, dan verlies je een leven. Ballonnen worden bedreigd door allerlei gevaren zoals vijanden, water, piranha’s en bliksem.

6. Super Mario Bros

*release: 13 september 1985

Gedaan met vechten tegen apen. Mario en Luigi krijgen in hun eerste grote avontuur een gigantisch stekelig reptiel voorgeschoteld. Bowser heeft de prinses ontvoerd – toen noemden we haar in Europa nog Prinses Paddenstoel in plaats van Peach – en Mario moet andermaal de redding brengen. Ook Luigi was als tweede speler al van de partij. Je speelt doorheen acht werelden met verschillende levels en op het einde telkens een eindbaas. Vandaag worden er zelfs kampioenschappen gehouden met deze klassieker. And Mario will be back!

7. Super Mario Bros: The Lost Levels

*release: 3 juni 1986

Dit spel leek heel erg op z’n voorganger en was vooral bedoeld als een nieuwe uitdaging voor gamers die Super Mario Bros al helemaal onder de knie hadden. In Japan was dit spel echter wel één van de allergrootste successen, terwijl wij in Europa de game vooral later speelden in de verzamelgame Super Mario All-Stars.

8. Metroid

*release: 6 augustus 1986

We laten de Mario-games even voor wat ze zijn, want Nintendo maakte nog andere games die ons urenlang bezighielden. Vrouwen hebben trouwens niet lang moeten wachten om zelf de rol van heldin te mogen vertolken in Nintendo-games. In de Metroid-reeks is Samus Aran de hoofdrolspeelster als premiejager in een fictief universum. Al deed de originele versie ons wel geloven dat het eigenlijk om een mannelijke figuur gaat. Pas wanneer je het spel uitspeelde, leerde je dat Samus wel degelijk een vrouw is.

9. Super Mario Bros 2

*release: 10 oktober 1988

Terug naar Super Mario Bros. The Lost Levels leerden wij hier pas later kennen en zo werd deze game voor ons de echte opvolger van de originele Super Mario Bros. Wat bijzonder was aan dit spel was de mogelijkheid om voorwerpen en vijanden op te rapen en weg te gooien.

10. The Legend of Zelda

*release: 21 februari 1986

De legende begon in 1986 en is sindsdien nog vaak opnieuw verteld. De fantasiewereld Hyrule wordt bijna even vaak door onheil bedreigd als Peach in de Super Mario-games. En Link is de redder van dienst wanneer prinses Zelda ontvoerd wordt. De bekendste fan van deze gamereeks was de recent overleden acteur Robin Williams.

11. Kirby’s Adventure

*release: 23 maart 1993

Kirby is altijd een van de meest bizarre wezentjes in de Nintendo-familie geweest. En misschien ook wel één van de schattigste, zolang hij je natuurlijk niet opslokt. In Kirby’s Adventure maakt hij zijn debuut op een grote console. Een jaar eerder maakten we al kennis met Kirby in een game op die goede oude Game Boy.

12. Super Mario Bros 3

*release: 23 oktober 1988

Nintendo kreeg gelukkig nooit genoeg van Super Mario en dus verscheen nog in de jaren 80 in Japan weer een nieuwe versie van het spel. In Europa en Amerika moesten we er wel een paar jaar langer op wachten. Andermaal moeten de loodgieters hun prinses uit de klauwen van Bowser redden. Volgens veel critici is dit één van de beste videogames aller tijden. En dus zeker een geweldige NES-klassieker.

13. Punch-Out

*release: oktober 1987

Punch-Out was al een succes in arcadehallen toen Nintendo het spel naar de NES bracht. Ook een bokspartij zag er in de jaren 80 heel eenvoudig uit, maar we waren toen allemaal onder de indruk. Zelfs hier is Mario nooit ver weg, want hij dook op als scheidsrechter.

14. Zelda II: The Adventure of Link

*release: 26 januari 1988

Gelukkig was er nog een spelreeks voor iedereen die Mario stilaan beu werd. Link keerde terug in een tweede succesvol Zelda-avontuur. Fans hadden zo maar een jaartje moeten wachten op een vervolg van de originele game. Iets waar we nu alleen maar van kunnen dromen.

15. Kid Icarus

*release: 15 februari 1987

Niet iedereen was meteen even wild van deze game, maar bijna drie decennia later moeten critici wel toegeven dat het een hit was voor Nintendo. In de hoofdrol speelden we met Pit in zijn zoektocht naar drie heilige schatten.

16. Dr. Mario

*release: 27 juli 1990

Tot slot raakten we ook verslaafd aan Dr. Mario, een spel waarin de loodgieter zijn ontstopper inruilt voor een stethoscoop en je moet proberen om met gekleurde pilletjes allerlei virussen uit te schakelen. Wie al ten prooi was gevallen aan Tetris kon hier niet aan ontsnappen.

En de lijst is lang niet volledig…

Maar het moet wel de ultieme selectie zijn volgens Nintendo zelf. De Japanse gamereus heeft deze 16 games immers verzameld in Ultimate NES Remix, een spel voor de draagbare console 3DS. Het is een mengeling van twee andere Remix-games die al voor de Wii verschenen zijn. Eigenaars van die andere titels zullen dus niet veel nieuws tegenkomen, alle anderen zullen nostalgische momenten beleven wanneer al die spelletjes uit hun jeugd de revue weer passeren. De 16 klassiekers zijn wel niet als geheel opgenomen, je gaat allerlei uitdagingen aan om sterren te verdienen en zo nieuwe games en opdrachten vrij te spelen.

Mocht er voor jou dus nog een andere NES-klassieker in deze ultieme lijst staan? Laat het ons gerust weten.

Gesponsorde artikelen