Opgelet: erg zwaar weer op komst. Code oranje voor hevige regen en windstoten die pak schade kunnen aanrichten

Opgelet: erg zwaar weer op komst. Code oranje voor hevige regen en windstoten die pak schade kunnen aanrichten

Een lagedrukgebied trekt vandaag van zuid naar noord over het land. Dat gaat zorgen voor flinke buien, maar er is ook kans op onweer en felle windstoten tot 90 km per uur. De neerslaghoeveelheden zullen van plek tot plek sterk verschillen, maar lokaal zijn hoeveelheden van 30 mm en meer best mogelijk.

Het KMI heeft code oranje afgekondigd. Code oranje betekent dat er verspreid kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. “Wees op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het verkeer” luidt de waarschuwing nog.

De buien bereiken al vroeg in de middag onze contreien. De stevige regenval – 20 liter/m² – is echter niet de grootste zorg, dat is de wind. Mocht de depressie een ongunstige koers volgen, dan neemt de wind rondom het lagedrukgebied snel toe. De windstoten kunnen dan toenemen naar 75 km per uur en misschien wel tot 100 km per uur.

Vallende bomen

Die windsnelheden zijn voor de zomer behoorlijk hoog en kunnen een pak schade veroorzaken. Vanwege de droogte zijn veel bomen minder sterk. Mochten de windstoten inderdaad zo zwaar uitpakken (boven de 75 km per uur), dan kunnen takken relatief makkelijk afbreken.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kondigt maatregelen aan in zijn parken. De gewestelijke parken en bossen gaan dicht vanaf 12 uur. Morgenochtend gaan ze opnieuw open. De parkeerterreinen van het Zoniënwoud die zich op het grondgebied van het gewest bevinden, zijn gisteren om 22 uur al dichtgegaan. Ook die gaan morgenochtend weer open.

Vanavond trekken de hevige regenval en felle onweders weg richting Nederland. In de nacht wordt het overwegend droog en volgen er steeds bredere opklaringen vanuit het zuiden al kan er nog een lokale bui vallen. De minima liggen tussen 10 en 15 graden bij een wind die matig wordt uit zuidwest.

Gesponsorde artikelen