Opgelet, fans: Youtube dreigt (onder andere) Adele en Arctic Monkeys te blokkeren

Opgelet, fans: Youtube dreigt (onder andere) Adele en Arctic Monkeys te blokkeren

YouTube is van plan om de muziekclips van artiesten zoals Adele, Arctic Monkeys en Radiohead te verwijderen. De reden? Hun onafhankelijke platenlabels hebben geweigerd om de nieuwe licentievoorwaarden van YouTube te ondertekenen. 

YouTube is druk bezig met het ontwikkelen van een tegenhanger voor bijvoorbeeld Spotify en Deezer. Net als bij die muziekdiensten zouden abonnees voor een maandelijks bedrag kunnen kijken en luisteren naar clips, zonder advertenties én met de mogelijkheid om de muziek te downloaden. De dienst wordt op dit moment uitvoerig getest en zou nog dit jaar gelanceerd moeten worden. 

Om de muziek te kunnen gebruiken, heeft YouTube de toestemming van de platenlabels nodig. Daarom lanceerde ze nieuwe licentievoorwaarden, die volgens de website al door 90 procent van de platenlabels ondertekend werd. Ook door de drie grote: Universal, Sony en Warner.

Chantage

Maar de kleinere, onafhankelijke labels weigeren. Volgens hen zijn de voorwaarden voor hen veel te ongunstig, zeker in vergelijking met de grote spelers. De overkoepelende organisatie van de indie-labels – het Worldwide Independent Network – is nu van plan om een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. Zij voelen zich gechanteerd door Google en YouTube.

Maar ook YouTube onderneemt stappen: de videoclips die niet overeenkomen met de nieuwe voorwaarden van de site zullen al in de komende dagen geblokkeerd worden. Het gevolg: video’s van onder andere Adele, Arctic Monkeys en Radiohead – allemaal aangesloten bij een klein platenlabel – zouden niet meer te zien zijn.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Bronnen: BBC, Digital Spy, Financial Times.

Gesponsorde artikelen