Opgelet, koffieverslaafden! Er dreigt een tekort aan koffiebonen als er niet snel iets verandert 

Opgelet, koffieverslaafden! Er dreigt een tekort aan koffiebonen als er niet snel iets verandert 

We drinken steeds meer koffie en dat is een probleem, want de industrie kan niet meer volgen. De lage prijzen van de koffie en de opwarming van de aarde leggen serieuze druk onder de productie en dat kan er wel eens zorgen dat we binnenkort geen koffie meer kunnen kopen of dat die heel duur zal worden. 

“Als het zo doorgaat hebben we het volgende decennium 40 tot 50 miljoen extra zakken koffie nodig om iedereen te bevoorraden”, klinkt het bij Andrea Illy, de CEO van koffiegigant Illy. Vooral in landen waar nog geen echte koffiecultuur heerst, begint het drankje populairder te worden. De International Coffee Organization voorspelt dat landen als India en China steeds meer vraag zullen hebben naar koffie. De organisatie verwacht dat de vraag met ongeveer 25 procent zal stijgen de komende vijf jaar. “Dat is onhaalbaar”, zegt Illy.

De druk op de industrie is trouwens heel groot. Lage prijzen zorgen ervoor dat landbouwers niet meteen staan te springen om uit te breiden en de dreiging van de opwarming van de aarde helpt ook niet om investeerders aan te trekken. De opwarming van de aarde bedreigt een vierde van de Braziliaanse boeren en ook in Nicaragua, El Salvador en Mexico zouden boeren binnenkort oogst verliezen.

“Vroeg of laat moeten we toch ingrijpen en stevige besluiten nemen”, voegt Illy daar nog aan toe. “We hebben geen idee waar al die extra koffie vandaan moet komen.”

Hopelijk komt er een oplossing, want wij zouden niet meer zonder koffie kunnen

Bron: Bloomberg Business

Gesponsorde artikelen