Left Right
scrollTop top

OPGELET! Robotstofzuigers willen binnenkort hun data over je huis met Amazon, Google en Apple delen


OPGELET! Robotstofzuigers willen binnenkort hun data over je huis met Amazon, Google en Apple delen

Colin Angle, de CEO van iRobot, die de populaire robotstofzuiger Roomba op de markt bracht, vertelde aan Reuters dat hij de data die zijn stofzuigers verzamelen, wil verkopen aan Google, Apple en Amazon. De plattegronden van talloze woonkamers zouden deze bedrijven kunnen helpen om huizen nog ‘smarter’ te maken.

Robotstofzuigers kunnen meer dan vuil opkuisen en katten transporteren. De meeste zijn al zo

geavanceerd dat ze een volledige woonkamer kunnen onthouden. Na twee uur stofzuigen vinden ze de weg naar hun oplader terug en daarna kuisen ze verder waar ze gestopt waren. Die slimme technologie kan niet enkel stofzuigers helpen, maar volgens CEO Angle ook de mogelijkheden voor ‘smart homes’ uitbreiden: “Van zodra het een uitgebreide plattegrond van je huis heeft, kan een ‘smart home’ zoveel meer doen.”

Betere akoestiek en luchtstroom

Twee jaar geleden verscheen de eerste robotstofzuiger met WiFi. De Roomba 980 verzamelt data over het interieur waar hij stofzuigt en verstuurt die via de WiFi naar een cloud. Deze plattegronden wil Colin Angle, de CEO van iRobot, nu verkopen aan de drie techgiganten Google, Apple en Amazon. De data kan dan gebruikt worden voor andere diensten. Zo kunnen geluidsinstallaties zich aanpassen aan de akoestiek van een kamer, kunnen airconditioners zich aanpassen aan de luchtstroom en kan de lichtinval veranderen naargelang de positie van de ramen en de tijd van de dag. Daarnaast kunnen Amazon, Google en Apple de data ook gebruiken om meubels te verkopen die bij de rest van het interieur passen.

Plattegrond verkopen zonder toestemming

Het klinkt allemaal heel eng en gebruikers van de stofzuigers kunnen in principe niets doen om deze deal tegen te houden. Ze hebben zich akkoord verklaard met het privacybeleid waar, in moeilijke taal, staat uitgelegd dat gegevens verzameld door de stofzuigers, verkocht kunnen worden aan andere bedrijven: “Mogelijk delen we uw persoonlijke informatie met de volgende partijen: […] Andere partijen in verband met een bedrijfstransactie, zoals een fusie, de verkoop van alle activa of aandelen van het bedrijf of een deel daarvan, een reorganisatie, financiering, een zeggenschapswijziging of verwerving van ons gehele bedrijf of een deel daarvan door een ander bedrijf of een derde partij of in geval van een faillissementsprocedure of vergelijkbare procedures.” Als de deal er echt komt, zullen er misschien meer goedkopere ‘domme’ robotstofzuigers, zonder Wifi, verkocht worden in plaats van ‘slimme’ stofzuigers.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…