Opgelet! WhatsApps belfunctie kan telefoonnummers verzamelen en bijhouden hoe lang je iemand spreekt

Opgelet! WhatsApps belfunctie kan telefoonnummers verzamelen en bijhouden hoe lang je iemand spreekt

Wetenschappers hebben onderzocht welke data via de populaire chat-app WhatsApp, die door meer dan 800 miljoen mensen gebruikt wordt, verzameld kunnen worden. En wat blijkt, via de belfunctie kan WhatsApp onze gsm-nummers en de details van iedereen met wie we bellen bijhouden en opslaan op interne servers. 

De studie van de app is uitgevoerd door onderzoekers van de University of Technology van Brno in Tsjechië en de University of New Haven in de Verenigde Staten. Daaruit blijkt dat de populaire app gegevens opslaat via zijn call-functie. Zo houden ze telefoonnummers bij, de duur van het gesprek en andere opvallende zaken. Deze gegevens kunnen WhatsApp goed van pas komen voor toekomstig studie en onderzoek.

Omdat WhatsApp vorig jaar door Facebook is overgenomen en een groot aantal gebruikers heeft, wereldwijd 800 miljoen gebruikers, leek het de onderzoekers van belang om uit te zoeken hoe het netwerkprotocol van de app werkt. Voor de studie hebben de onderzoekers een tool ontwikkeld die de communicatie tussen Whatsapp-servers en toestellen waarop de app gebruikt wordt, decodeert. “Ons onderzoek laat zien welke gegevens er via forensisch onderzoek van WhatsApp kunnen worden verzameld en biedt een methode voor anderen om aanvullend onderzoek naar netwerk forensics van berichten-apps uit te voeren”, aldus Ibrahim Baggili, onderzoeker van de Universiteit van New Haven.

Het bijhouden van al die gegevens zorgt voor een risico. Aangezien alle gegevens zijn opgeslagen op een interne computer, zouden hackers ervoor kunnen zorgen dat deze gegevens bij de verkeerde personen terechtkomen. Volgens Baggili is die kans wel klein: “Het ontcijferen van het netwerkverkeer is niet makkelijk, aangezien je zowel toegang nodig hebt voor de gegevens op het toestel, als voor het volledige netwerk-verkeer.”

(Bron: University of New Haven)

Gesponsorde artikelen