Opgepast! 7 types cybercrime en wat je ertegen kan doen

Opgepast! 7 types cybercrime en wat je ertegen kan doen

Het vervelende aan cybercriminaliteit is dat je vaak niet eens weet dat je wordt getroffen, tot het te laat is. Computerbeveiliger Trend Micro lijst de 7 belangrijkste cybercrimescenario’s en oplossingen daarvoor op. En uiteraard geldt steeds: beveilig zowel je computer als smartphone met een adequaat beveiligingsproduct.

1. Ransomware gijzelt je bestanden voor geld

Probleem: op je bureaublad staan plots de woorden ‘betaal ons, of je zult je computer nooit meer normaal kunnen gebruiken’. De kans is groot dat je bent getroffen door ransomware, een type malware dat je bestanden, of zelfs het hele systeem, vergrendelt. De enige manier om de vergrendeling op te heffen is door geld te betalen aan de criminelen. 

Voorkomen: Download nooit bestanden van derden of niet-geverifieerde bronnen en gebruik altijd een beveiligingsoplossing die het downloaden van schadelijke bestanden blokkeert. Maak geregeld back-ups en zorg dat je programma’s up-to-date zijn. 

Toch getroffen? Betaal nooit het losgeld. De enige oplossing is je systeem te formatteren en je bestanden te herstellen via een externe back-up. Koppel je systeem los van het internet en zoek hulp.

2. Er blijkt ineens geld verdwenen van je bankrekening

Probleem: er is geld foetsie, hoogstwaarschijnlijk omdat je ooit een phishingwebsite hebt bezocht. Dit is een website die er betrouwbaar uitziet en zich voordoet als een voor jou betrouwbare en bekende website, bijvoorbeeld die van je bank.

Voorkomen? Maak een bladwijzer van je website voor online bankieren zodat je niet per ongeluk een verkeerde link intikt. Een financiële organisatie stuurt nooit mails om je gebruikersnaam en gegevens te vragen, dus ga nooit in op dergelijke mails. En als je ergens heen wordt geleid om in te loggen, check dan altijd de URL van die site.

Toch getroffen? Neem onmiddellijk contact op met je bank en verander indien mogelijk je inloggegevens en andere gerelateerde wachtwoorden, inclusief dat van je mailadres. 

3. Je Facebookaccount bestookt je vrienden met berichten die je nooit hebt geschreven

Probleem: Je spamt je vrienden op sociale media. Ofwel heb je ergens een kwalijke link aangeklikt ofwel ben je op een valse loginsite terechtgekomen waar je je logingegevens zomaar hebt ingevuld (en dus netjes hebt afgeleverd aan de cybercriminelen). 

Voorkomen? Klik niet op elke link die voorbijkomt, of die nu gestuurd is door een (besmette?) vriend of werd gepost op je wall/feed. Denk eraan dat gratis niet bestaat, en dat wanneer iets te goed klinkt om waar te zijn, het waarschijnlijk ook zo is. Gebruik beveiligingssoftware die je voor dergelijke dingen waarschuwt. 

Toch getroffen? Verwijder de malware met een beveiligingsprogramma en verander het paswoord van de getroffen account.

4. Je krijgt een belachelijk hoge gsm-rekening

Probleem: je gsm-factuur swingt de pan uit, waarschijnlijk omdat je het slachtoffer bent geworden van een zogeheten ‘Premium Service Abuser’. Dit is een app die je hebt gedownload en geïnstalleerd, waarna die ongemerkt boodschappen stuurt of belt naar een betalende dienst. 

Voorkomen? Download enkel apps van officiële sites. Controleer ook maar even of je apps er misschien niet helemaal uitzien zoals het hoort, met een fout label of een fout gespelde firmanaam. Controleer ook waar de apps toelatingen voor krijgen: is dat niet veel te veel voor wat de app moet doen? Kijk of andere gebruikers geen waarschuwingen achterlaten op de reviewsectie in de appwinkel.

Toch getroffen? Verwijder verdachte apps.

5. Je moet verscheidene surveys invullen om de gewenste video of software te kunnen downloaden

Probleem: Dit is een knap staaltje van social engineering van cybercriminelen, die onderzoeken welke onderwerpen het populairst zijn en dus het hoogst aantal slachtoffers zullen lokken. Vervolgens bouwen ze een website met keywords waarmee ze bovenaan de zoekresultaten zullen verschijnen. Wie daarop doorklikt, landt op een besmette site of een phishingwebsite.  

Voorkomen? Let op met zoekrobots en ga meteen naar sites waarvan je vermoedt dat zij hebben wat je nodig hebt, en zoek van daaruit verder. Gebruik add-ons voor browsers die dergelijke kwaadaardige sites blokkeren.

Toch getroffen? Sluit je browservenster, koppel je systeem los van het internet en voer een scan uit.

6. De batterijduur van je smartphone is drastisch verminderd

Probleem: je smartphonebatterij loopt plots veel sneller leeg, mogelijk door mobiele malware. De meeste mobiele malware blijft actief ook wanneer je smartphone niet wordt gebruikt en/of vergrendeld is, en daardoor loopt de batterij veel sneller leeg. Een ander veeg teken is als je apps veel minder snel werken dan gewoonlijk.

Voorkomen? Download niet van onofficiële downloadsites. 

Toch getroffen? Overloop zoals in punt vier je recentst gedownloade apps en verwijder ze als ze ook maar een beetje verdacht lijken. 

7. Het systeem is te traag/crasht ineens vaak, en je kan geen beveiligingsprogramma openen of -site bezoeken nadat je een bestandsbijlage hebt geopend of een link hebt gevolgd

Probleem: Misschien ben je het slachtoffer van een social engineering-spamaanval met een besmette bijlage of kwalijke link. Sommige malware is trouwens zo vernuftig ontworpen dat je de aanwezigheid nooit merkt terwijl hij zijn opdracht uitvoert, zoals betaaldiensten bellen of spam versturen vanop jouw machine.

Voorkomen? Verwijder alle verdachte mails zodra je ze ontvangt. Zulke mails nodigen je meestal uit om op links te klikken of bijlagen te openen voor meer informatie over een verleidelijk aanbod. Als deze mail van een bevriende of bekende afzender komt, check dan eerst even met hen (telefonisch of via een ander kanaal) of zij echt deze mail verstuurden voor je wat dan ook doet. 

Toch getroffen? Ga offline en scan je systeem. 

Gesponsorde artikelen