Opgepast: je klok staat nog altijd niet juist en loopt nu zelfs 6 minuten achter

Opgepast: je klok staat nog altijd niet juist en loopt nu zelfs 6 minuten achter

De digitale klokken blijven met enkele minuten vertraging tikken. Er is zelfs weer wat tijd bij gekomen, waardoor je klok al zo’n zes minuten achterloopt. Nochtans ging het probleem enkele dagen geleden al worden opgelost, maar Kosovo en Servië zitten in een politiek conflict en weigeren geld op tafel te leggen. Pas over enkele weken zullen de klokken overigens weer juist staan.

Als je tegenwoordig wil weten hoe laat het is, kan je best op een gewoon horloge rekenen. Of de klok op je smartphone, want die is ook niet aangetast door het probleem. Maar alle digitale klokken die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten, lopen al weken achter. Gisteravond tikten ze al 5 minuten en 48 seconden te laat. De oorzaak van het probleem moeten we in de Balkan zoeken, waar generatoren te weinig elektriciteit hebben geleverd.

Kosovo en Servië

Het Europese net moet overal een frequentie van 50 hertz zijn, maar dat halen we al enkele weken niet meer. Door de problemen in Oost-Europa zitten we aan 49,9 hertz. En daardoor lopen de klokken dus vertraging op. Je klok zelf even aanpassen heeft geen zin, want de frequentie moet eerstdaags worden bijgesteld, waardoor de tijd vanzelf terug een sprong vooruit zal maken. Maar we moeten geduld hebben, want Kosovo en Servië zitten midden in een politieke ruzie.

En daar staan dus de generatoren die het probleem veroorzaken. Zij zullen om het evenwicht te herstellen eventjes juist meer elektriciteit dan normaal moeten leveren. Wat geld kost en daar knelt het schoentje dus. Geen van beide landen wil het geld op tafel leggen. Europa zal niet anders kunnen dan iemand naar ginder sturen om te onderhandelen, want het conflict zit muurvast. Het zal de Europese commissaris van Energie, Miguel Arias Canete, zijn die gaat bemiddelen.

Klok niet zelf aanpassen

Stel nu dat je intussen zelf je klok hebt bijgesteld omdat je merkte dat ze achterop liep, dan ga je straks toch weer moeten bijsturen. Van zodra de Kosovaren en de Serviërs eruit zijn, passen de klokken zich automatisch weer aan. Al zal het dan nog wel enkele weken duren vooraleer je klok echt weer juist staat. Reken tot dan dus niet op de klok van je oven of je digitale wekker, want dan ga je overal hoe dan ook bijna zes minuten te laat zijn.

Gesponsorde artikelen