Opgravingen in Pompeii: de oude Romeinen recycleerden!

De oude Romeinen waren meesterlijke ingenieurs. Dat hebben archeologen al langer ontdekt, dankzij opgravingen in de Zuid-Italiaanse stad Pompeii. De stad bleef extreem goed bewaard door een dikke laag as, en zo zijn onderzoekers te weten gekomen dat de eerste stappen van vloerverwarming al gezet werden meer dan tweeduizend jaar geleden. En blijkbaar is ook recycleren niets nieuws.

Al jarenlang doen archeologen opgravingen in en rond wat ooit Pompeii was. De stad in het zuiden van Italië werd in 79 voor Christus bedolven onder een gigantische laag as. De uitbarsting van de Vesuvius-vulkaan kostte het leven aan zeker 2.000 mensen, maar zorgde er ook voor dat de hele stad extreem goed bewaard bleef.

Meesterlijke ingenieurs

Daardoor weten we al langer dat de oude Romeinen meesterlijke ingenieurs waren. Ze zetten bijvoorbeeld de eerste stappen richting vloerverwarming, gebruikten voor het eerst beton als bouwmateriaal en zijn nog steeds wereldberoemd om hun aquaducten.

Maar er is meer. Wetenschappers hebben ontdekt dat de oude Romeinen ook al recycleerden! Rond de muren van de stad werd namelijk afval verzameld. Dat wisten archeologen al langer. Het grote verschil is dat ze nu ontdekt hebben dat die rommel niet zomaar gedumpt werd, maar gesorteerd en opnieuw verkocht.

Vuilnisbelten en buitenwijken

Archeologen vonden namelijk hele stapels afval net buiten de muren van de stad. Ze gingen er lang van uit dat die ontstonden door een aardbeving, zo’n 17 jaar voor de fatale uitbarsting van de Vesuvius. Die stapels waren soms metershoog en zijn al voor het grootste deel blootgelegd. Maar bij elke opgraving worden nieuwe “afvalstapels” ontdekt.

Eén van de onderzoekers, Allison Emmerson, had haar bedenkingen bij vuilnisbelten vlak buiten de stadsmuren. Daar hadden de Romeinen namelijk een soort buitenwijken gemaakt. En dus besliste ze om bodemstalen te nemen.

Gebouwd met afval

Uit die stalen kon ze afleiden of afval op die plek achtergelaten was of ergens anders verzameld was en dan hergebruikt. “We hebben ontdekt dat een groot deel van de stad gebouwd is met afval”, vertelde Emmerson. Sommige muren zijn bijvoorbeeld gebouwd met hergebruikte stukken van tegels en gebroken amforen.

“Bijna al die muren kregen een finale laag met mortel, om de chaos van bouwmaterialen binnenin te verbergen.” De stapels buiten de stad waren dus niet zomaar vuilnisbelten, waar afval werd gedumpt. De rommel werd er verzameld, zorgvuldig gesorteerd en uiteindelijk opnieuw gebruikt. Recycleren? Hebben we dus geleerd van de oude Romeinen!

Meer
Lees meer...