Ophef na Brussels Marathon: winnaar krijgt €1.000 prijzengeld … en winnares maar €300

Ophef na Brussels Marathon: winnaar krijgt €1.000 prijzengeld … en winnares maar €300

Zondag kwamen heel wat sportievelingen samen in Brussel, waar ze tijdens de Brussels Marathon 42 kilometer liepen. De winnaars ontvingen een cheque om ‘u’ tegen te zeggen, maar er was een opmerkelijk verschil: mannen ontvingen een pak meer prijzengeld dan vrouwen.

Na een marathon van 42 kilometer mochten de winnaars van de Brussels Marathon zondag hun prijs ontvangen. De winnaar: een cheque van maar liefst 1.000 euro. De winnares: eentje van ‘slechts’ 300 euro. Een verschil van maar liefst 700 euro dat heel wat stof doet opwaaien.

Dezelfde afstand, maar toch zo’n groot verschil

Je leest het goed: de winnares ontvangt 700 euro minder, terwijl ze net als haar mannelijke tegenhanger de 42 kilometer uitliep. De foto van het opmerkelijke verschil ging al snel het internet rond. En daar reageerde ook Brusselse minister van Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) op, die het extreem onrechtvaardig vindt. “Nochtans liep winnares Christelle Lemaire exact dezelfde afstand dan winnaar Stephen Kiplagat”, klinkt het.

Daarbij stelt ze vast dat er niet alleen genderongelijkheid heerst in de atletiek, maar ook nog in verschillende andere sporten. “Het is toch niet normaal dat mannelijke voetballers in één middag verdienen wat hun vrouwelijke collega’s in een heel jaar verdienen”, zegt ze aan RTL Info.

Volgens organisator Golazo was er zo’n gigantisch verschil in prijzengeld om bij de mannen ook internationale atleten aan te trekken. “Om een hoogstaande marathon te organiseren, proberen we sinds een paar jaar ook atleten uit het buitenland aan te trekken. Dat lukt alleen als we ze een interessante geldprijs kunnen aanbieden,” zegt Golazo-woordvoerder Gert Van Goolen.

Prijzengeld gelijkgetrokken

Debaets liet dit niet zomaar passeren: ze wou de organisatoren van de Brussels Marathon ontmoeten om zo’n grote verschillen in de toekomst te vermijden. Met succes, want de organisatoren van sportevenementen zullen vanaf dit jaar evenveel prijzengeld betalen aan mannen en vrouwen. Dat schrijft Le Soir. Hoera voor gelijkheid, zeggen wij daartegen!

Gesponsorde artikelen