Opmerkelijk: The New York Times roept op tot legalisering cannabis

Opmerkelijk: The New York Times roept op tot legalisering cannabis

The New York Times pleit in een opmerkelijk opiniestuk voor de legalisering van cannabis. De Amerikaanse krant vergelijkt het huidige verbod met de ‘prohibition’, de drooglegging in de jaren 80, toen alcohol 13 jaar verboden was. “Laat ons met cannabis niet dezelfde fout maken.”

“Het duurde dertien jaar voor de VS het licht zagen en een einde maakten aan de drooglegging”, schrijft de redactie van de meest gerespecteerde krant van het land in een opvallend opiniestuk. “Dertien jaar waarin mensen bleven drinken, ordelievende burgers criminelen werden en misdaadsyndicaten ontstonden en bloeiden. De huidige ban op cannabis, een substantie die minder gevaarlijk is dan alcohol, bestaat al meer dan veertig jaar. De federale overheid zou het verbod moeten intrekken.”

De krant geeft in het stuk toe dat er binnenshuis gediscussieerd is over het standpunt en dat ze geïnspireerd werd door de in de VS snel groeiende beweging die pleit voor het hervormen van de cannabis-wetgeving. “Er zijn geen perfecte antwoorden op de terechte zorgen die mensen hebben over cannabisgebruik. Maar die antwoorden zijn er ook niet over tabak en alcohol.” De krant schrijft dat gematigd gebruik van cannabis geen risico is voor gezonde volwassenen, maar pleit wel voor een verbod voor jongeren onder de 21 jaar.

Heet hangijzer

De krant wijst ook op de maatschappelijke kostprijs van de cannabiswetgeving. In 2012 werden er 658.000 arrestaties gedaan voor cannabisbezit. Datzelfde jaar waren er 256.000 voor cocaïne, heroïne en andere derivaten. Bovendien schrijft de krant dat er vooral jonge zwarte mannen het slachtoffer zijn van de wetgeving.

“Wij maken ons geen illusies dat dit Congres actie gaan ondernemen wat cannabis betreft”, besluit de krant. “Maar het is al lang tijd om deze versie van de drooglegging in te trekken.” Cannabis is al jaren een heet hangijzer in de VS. De afgelopen jaren hebben verschillende staten geëxperimenteerd met het gedogen van de softdrug, veelal voor medisch gebruik. De staten Colorado en Washington gaan veel verder: daar is de verkoop en het bezit volledig legaal.

Lees het volledige stuk hier.

Gesponsorde artikelen