Opnieuw dikke klimaattegenvaller: globale uitstoot CO2 weer fors gestegen

De globale uitstoot van CO2 zal dit jaar met 2,7% toenemen ten opzichte van vorig jaar. Het is het tweede jaar op rij dat de uitstoot stijgt. De prognose is een grote tegenvaller voor de deelnemers aan de klimaattop in het Poolse Katowice. Daar proberen op dit moment vertegenwoordigers van 200 landen de klimaatdoelen van Parijs in concrete afspraken vast te leggen.

Vóór 2017 was de CO2-uitstoot drie jaar lang stabiel. Maar in 2017 steeg hij opnieuw met 1,6%. Dit jaar zal hij dus met zo’n 2,7% stijgen, verwachten de onderzoekers in het jaarrapport van Global Carbon Project. Dat is een organisatie, bestaande uit 76 wetenschappers uit 15 verschillende landen, die jaarlijks de globale CO2-uitstoot in kaart brengt. De belangrijkste oorzaak is de toename van olie- en gasverbruik, met name door wegverkeer, scheepvaart en luchtvaart.

In de periode van 2014 tot 2016 zag de groep een daling en hoopte daarom tevergeefs dat de globale uitstoot had gepiekt in 2013. De stijging brengt de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs in gevaar, zeggen de onderzoekers. In Parijs is afgesproken dat de mondiale temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius moet blijven en liefst op zo’n 1,5 graad uitkomt. Om dat te halen, moet de CO2-uitstoot in 2030 met de helft zijn gedaald en in 2050 tot nul.

Volgens de auteurs van het rapport wordt er nog niet genoeg gedaan om de uitstoot te beperken. “De stijging van vorig jaar kon worden gezien als een eenmalig iets, maar nu blijkt dat de uitstoot nog sneller stijgt. Het is overduidelijk dat de wereld faalt in het volgen van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015.”

China, VS en India

De wetenschappers benadrukken dat de daling van de uitstoot van belang is om extreme natuurverschijnselen als overstromingen, hittegolven en stijgend water te beperken. Ze kwamen tot de cijfers na een analyse van verschillende gegevens over de eerste negen maanden van dit jaar.

Global Carbon Project presenteert de cijfers tijdens de klimaatconferentie in het Poolse Katowice, waar vertegenwoordigers van bijna alle landen bijeen zijn om te kijken hoe de afspraken van het Parijs-akkoord moeten worden bewerkstelligd.

China, de Verenigde Staten en India zijn de grootste vervuilers. De uitstoot van China neemt dit jaar met 4,7% toe. India volgt met 6,3% en de VS stoot 2,5% meer CO2 uit. Dit komt vooral door de groeiende economieën en het toenemende gebruik van steenkool. De Europese Unie zag z’n totale uitstoot dalen met 0,7%.

Met de huidige uitstoot wordt in een best case scenario een opwarming van 3,5 graden verwacht.

Meer
Lees meer...