Opnieuw kind gestorven dat werd vastgehouden door de Amerikaanse grenspolitie

Opnieuw kind gestorven dat werd vastgehouden door de Amerikaanse grenspolitie

In de Verenigde Staten is een jongetje van 8 jaar uit Guatemala dat werd vastgehouden door de Amerikaanse grenspolitie gestorven. Eerder deze maand stierf een meisje van 7 uit Guatemala dat in een Amerikaans detentiecentrum zat.

Het viel een agent gisteren op dat de jongen tekenen van ziekte vertoonde. Hij werd met zijn vader naar een ziekenhuis gebracht. De artsen stelden daar vast dat de jongen “gewoon griep had en koorts”. Hij kreeg een antibioticum en een pijnstiller voorgeschreven. Na anderhalf uur observatie droegen ze hem weer over aan de CBP.

Later op de avond moest hij terug naar het ziekenhuis, toen hij begon te braken. Kort na middernacht overleed hij. Wat de precieze doodsoorzaak is, is volgens de Amerikaanse grenspolitie CBP nog niet duidelijk.

De Guatemalteekse consul in Phoenix hoorde van de vader van Felipe dat het jongetje een “uitstekende gezondheid” had.

Niet bekendgemaakt is hoelang de twee in de VS waren en hoelang ze al vastzaten in een detentiecentrum. In een verklaring stelt de dienst meer informatie naar buiten te brengen “zodra dat beschikbaar en gepast is”. De CBP belooft een “onafhankelijk en grondig” onderzoek naar de gang van zaken. Ook gaat de CBP kinderen in het detentiecentrum beter medisch onderzoeken, vooral de kinderen onder de 10 jaar.

Week geleden, meisje van 7

Ruim een week geleden ontstond ophef over het overlijden van een 7-jarig meisje uit Guatemala. Ze hoorde met haar vader bij een groep migranten die illegaal de grens tussen de VS en Mexico waren overgestoken.

De groep werd kort na het oversteken van de grensovergang gearresteerd. Een paar uur later werd het meisje ziek. Ze moest overgeven, had hoge koorts en kon moeilijk ademhalen. Ze overleed in een ziekenhuis. Haar begrafenis was vandaag in Guatemala.

Volgens de grenspolitie deden agenten er alles aan om het meisje te helpen, maar had ze al dagen niets gegeten of gedronken. De vader liet via een advocaat weten dat dat niet klopt en dat het meisje wel had gegeten en gedronken. Ook burgerrechtenadvocaten en activisten toonden zich kritisch: zij vinden dat de omstandigheden in de opvangcentra slecht zijn.

epa

Gesponsorde artikelen