Opnieuw Maleisisch vliegtuig verdwenen: Airbus met 162 mensen aan boord vermist

Opnieuw Maleisisch vliegtuig verdwenen: Airbus met 162 mensen aan boord vermist

Een vliegtuig van de lowcostmaatschappij AirAisa is vermist. De luchtverkeersleiding in Jakarta heeft het contact met het toestel verloren vlak nadat de piloot toestemming vroeg om een andere route te mogen gebruiken. Volgens de eerste berichten waren er 162 mensen aan boord, het vliegtuig was op weg van Indonesië naar Singapore. Iedereen gaat ervan uit dat het vliegtuig neergestort is.

42 minuten na opstijgen in het Indonesische Surabaya, om 7u24 lokale tijd (1u24 onze tijd), verloor de verkeersleiding het contact met het vliegtuig. Waarschijnlijk vloog het vliegtuig op dat moment over de Javazee, tussen Kalimantan en Java. De piloot heeft geen noodsignaal uitgestuurd.

Slecht weer

Even daarvoor zou vlucht QZ8501 volgens de krant The Australian gevraagd hebben om een andere, naar verluidt ongebruikelijke route te mogen nemen omdat de weersomstandigheden te slecht waren. Het vliegtuig had om 8u30 lokale tijd (1u30 onze tijd) moeten landen in Singapore.

De Airbus 320-200 had 155 passagiers en 7 bemanningsleden aan boord. De meeste zijn Indonesiërs, maar er zijn ook drie Koreanen, een Singaporees, een Brit en een Maleisiër bij. Er is een grote zoekactie op touw gezet, het is nog onduidelijk wat er gebeurd is.

3de Maleisische ramp dit jaar

AirAsia is een budgetluchtvaartmaatschappij gevestigd in Maleisië. De eigenaar van het vliegtuig, een Indonesische dochteronderneming, is voor 49 procent van Maleisië.

Dat maakt van deze ramp al de derde grote vliegramp met een Maleisische vlucht dit jaar. Op 8 maart verdween vlucht MH370 tussen Kuala Lumpur en Peking en op 17 juli werd vlucht MH17 uit de lucht geschoten boven Oekraïne. 

Gesponsorde artikelen