Opnieuw nee voor May: Brits parlement stemt nieuwe brexitdeal met EU weg met grote meerderheid

Opnieuw nee voor May: Brits parlement stemt nieuwe brexitdeal met EU weg met grote meerderheid

De Britse parlementsleden hebben gestemd over het nieuwe brexitakkoord dat premier May met de Europese Unie sloot. Daarin werd afgesproken onder welke voorwaarden het VK de EU zou verlaten op 29 maart. May had 318 stemmen nodig om groen licht te krijgen. 391 parlementsleden stemden tegen, amper 242 stemden voor. Morgen wordt er gestemd of het VK al dan niet zonder akkoord de EU verlaat. Als dat niet gebeurt, wordt er wellicht uitstel van de brexit gevraagd aan de EU.

Parlementsleden hebben vandaag de hele middag gedebatteerd over de aanpassingen die May gisteravond overeenkwam met Europees Commissievoorzitter Jean Claude Juncker. Veel politici waren echter van mening dat de deal van vandaag niet veel verschilt van de vorige die May sloot met de EU. Dat melden onder andere de Britse krant The Guardian en de BBC. Het Verenigd Koninkrijk stapt op 29 maart uit de EU, tenzij er een uitstel wordt overeengekomen.

May zei meteen na de stemming dat ze zich voor een ordelijk vertrek van het VK uit de EU blijft inzetten. May benadrukte ook dat een uitstel van de brexit geen oplossing is voor de problemen waar het VK nu al twee jaar mee te maken heeft.

Harde brexit?

Morgen wordt er gestemd of de Britten zonder akkoord met de EU de brexit willen inzetten. May laat haar parlementsleden “vrij stemmen”.

Dan zou het beruchte no deal-scenario of een harde brexit mogelijk zijn. Als er tegen die harde brexit gestemd wordt, zal May wellicht een uitstel van de brexit vragen aan de EU. Ook over het vragen van dat uitstel zal eerst gestemd worden in het parlement.

Boris Johnson, de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, noemde dat scenario in het parlement nog de “enige veilige uitweg”. Als het tot een harde brexit zou komen, zou dat veel politieke en economische problemen met zich meebrengen, onder andere rond de Noord-Ierse grenskwestie en het verkeer van goederen vanuit en naar de EU.

Zoveelste nederlaag voor May

Het Britse parlement verwierp in januari de deal die premier May toen met de EU sloot. Er was angst dat de backstop een permanente maatregel zou zijn, waardoor de Britten zouden worden gedwongen om in de lengte van jaren in een douane-unie met de EU te zitten, vanwege de open grens met Ierland.

Het kwam daarna tot een vertrouwensstemming over een motie van wantrouwen tegen haar regering. May mocht aanblijven. Vraag blijft nu hoe houdbaar de positie van May nog is na deze nieuwe nederlaag.

EPA

“De deal is dood”

Oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) stelt dat een deal met de EU na deze twee nederlagen niet meer mogelijk is. Corbyn roept dan ook op tot nieuwe verkiezingen. “No deal moet van tafel”, zei hij. “May heeft tijd verspild.”

Michel Barnier, de brexitonderhandelaar van de Europese Unie, stelt dat de EU onmogelijk het VK nog verder tegemoet kan komen. “Deze impasse kan alleen in het Verenigd Koninkrijk zelf worden opgelost”, schreef Barnier op Twitter. “Onze voorbereidingen voor een no deal zijn nu belangrijker dan ooit tevoren.”

Bourgeois wil douane-unie

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) schrijft dat de verwerping van de brexit-deal de kans op een chaotische no-deal groter maakt. Volgens Bourgeois is een douane-unie met het Verenigd Koninkrijk een goed idee.

“Ik roep de Britten op om de welvaart en jobs aan beide zijden van het Kanaal veilig te stellen,” schrijft hij op Twitter. “Een douane-unie met het VK is de minst slechte oplossing.”

Volgens Bourgeois is het ondenkbaar dat “we na 30 maart minder vlot handel zouden kunnen drijven met het VK dan met Turkije”.

Aanpassing aan akkoord

May kwam pas nog met EU-voorzitter Jean-Claude Juncker een aanpassing van haar brexitakkoord overeen. Met die nieuwe deal hoopte ze op meer steun van het parlement voor haar brexitplannen. De Europese Unie bood het Verenigd Koninkrijk “wettelijk bindende garanties” over de Ierse grens in het brexitakkoord. De EU en de Britse regering hadden een akkoord bereikt over de zogenoemde backstop, een vangnet dat moet garanderen dat de grens tussen Noord-Ierland, dat tot het VK behoort, en Ierland, dat tot de EU behoort, open blijft als het VK de EU verlaat.

De Europese Unie bood May de garantie dat de EU niet voor onbepaalde tijd kan terugvallen op de backstop. Mocht de EU dat toch doen, dan kan het Verenigd Koninkrijk dat door arbitrage aanvechten en als ze gelijk krijgen kan de backstop opgeschort worden.

(De brexit doet minstens 1.000 miljard euro wegstromen uit het VK.)

EPA

In de steek gelaten door partner DUP

De Noord-Ierse DUP, de gedoogpartner van de regering-May, liet al weten dat ze tegen de nieuwe versie van de Brexitdeal zouden stemmen. In een verklaring noemde de DUP de aanpassingen die May overeenkwam met de Europese Commissie “onvoldoende”. De afwijzing van de Noord-Ieren betekende dat May het bij de stemming in het Lagerhuis zonder de tien stemmen van de DUP moest stellen.

Daardoor kreeg ze het op voorhand al erg lastig. Eerder had de groep conservatieve brexiteers onder leiding van Lagerhuislid Jacob Rees-Mogg (Conservatieve Partij) al laten weten grote twijfels te hebben bij de nieuwe brexit-versie.

EPA

Gesponsorde artikelen